close
Lehagyták Ausztriát a Déli Áramlat nyomvonaltervéről
Egyéb - Emisszió

Lehagyták Ausztriát a Déli Áramlat nyomvonaltervéről

Készen van a Déli Áramlat hivatalos nyomvonalterve, az építkezés hamarosan indulhat az oroszországi végen. Az ausztriai végről viszont nem tesz említést a jelentés, lehetséges, hogy a Gazprom Kovács Pál javaslatát is fontolgatja.

A Gazpromnál elkészültek a Déli Áramlat nyomvonaltervei, mostmár biztosan tudható, mely országokat érinti majd a gázvezeték, jelent meg a vállalat hivatalos magazinjában. Igaz, a végleges üzleti döntés az őszre várható. Az építkezés hamarosan elkezdődhet, mégpedig az oroszországi rész a Fekete-tengernél, Anapa közelében. “A vezeték a Fekete-tenger fenekén, a török gazdasági zónán át halad majd a bolgár Várna közelében ér partot. Az orosz gáz Bulgárián, Szerbián, Magyarországon és Szlovénián, az északkelet olaszországi Tarvisio közelében megy majd keresztül” – áll a közleményben. Görögországot, Horvátországot és a Boszniai Szerb Köztársaságot mellékágakkal érné el a vezeték.

A terv nem említi Ausztriát, annak ellenére, hogy eredetileg a baumgarteni elosztóközpontban ért volna véget a vezeték, Ráadásul Paolo Scaroni, az olasz Eni vezérigazgatója pedig múlt hónapban azt mondta, az építkezés ott kezdődne el azelőtt, hogy az olasz ághoz hozzálátnának. A nyilatkozatban Scaroni kétségeinek adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a Gazprom képes lenne az ausztriai rész elvállalására. “A kérdés a Gazprom és a tranzitországok kompetenciája, de abban egyetértettünk, hogy a dél-olaszországi ágat azután készítjük el, hogy az első ausztriai (szárazföldi) ág elkészült”, mondta akkor. A Gazprom “hivatalosan” több útvonal opciót tart számon, ugyanakkor a  “Gazprom” (korporativniy zhournal) (2012/5) kiadvány címlapján valóban egyetlen útvonal szerepel, amelyen a vezeték elkerülné Ausztriát.

Az viszont már korábban felmerült, hogy esetleg nem vezet el a cső Ausztriáig, a Gazprom számára kedvezőtlen uniós szabályozás miatt. Az európai vég hiányával megjelent útvonaltervet azt követően hozta nyilvánosságra a Gazprom, hogy a múlt héten tartott magyar-orosz gazdasági kapcsolatokról szóló fórumon Kovács Pál energetikai államtitkár kifejtette, a Déli Áramlat elosztóközpontja Magyarország is lehetne. “A Gazprom számára hasznos lenne, ha felismerné, Magyarországot a Déli Áramlathoz kapcsolódóan térségi, sőt európai gázelosztó központnak is használhatná meglévő infrastruktúránk és földrajzi adottságaink kihasználásával”, magyarázta a Világgazdaságnak adott interjújában az államtitkár. Mivel a tárolás és az elosztás itt is megoldható, felesleges elvinni a vezetéket Baumgartenig. Magyarország tárolókapacitása további 10 milliárd köbméterrel növelhető, az észak-déli gázfolyosó, majd a délnyugati is hazánkon halad majd keresztül. Az osztrák és orosz partnerek egyelőre nem kommentálták a felvetést.