close
Legkésőbb január közepén csökkenhet a távhő áfája
Egyéb - Távhő

Legkésőbb január közepén csökkenhet a távhő áfája

Legkésőbb 2010. január 15-én csökkenhet a távfűtés áfája – derül ki a parlamenthez benyújtott módosító javaslatból, amit a gazdasági bizottság jegyez. A szocialista frakció egy napja már beterjesztette azt az indítványt, ami lehetővé teszi, hogy az áfa öt százalékra csökkentését a költségvetés céltartalékából fedezzék, de ahhoz, hogy az átsorolás megtörténhessen, szükség van az áfatörvény módosítására is. Ezt nyújtotta most be a bizottság – írja a Népszabadság.A javaslatból kiderül, hogy legkorábban 2010. január elsején csökkenhet az áfa. Ennek feltétele, hogy megérkezzen az Európai Unió jóváhagyása – a távhőáfa alacsonyabb kulcsba sorolásához ugyanis kell Brüsszel igenlése. Akkor sem késik sokat az adócsökkentés, ha az EU nem reagálna a magyar kezdeményezésre (hasonló történt egyébként idén nyáron, amikor 18 százalékra mérséklődött a távhő áfakulcsa), egy meghatározott időn túl ugyanis az Európai Bizottság állásfoglalása nélkül is, automatikusan életbe léphet a változás. A gazdasági bizottság javaslata alapján ez január 15.-e lehet, vagyis legkésőbb ekkor már kisebb adóteher sújtja a távfűtést.

Eközben Demszky Gábor főpolgármester bejelentette, hogy visszamenőleg, október elsejétől 14,1 százalékkal csökken a fővárosban a távhő díja. Ez a teljes évi költségeket, azaz az átlagszámlát 23 ezer forinttal, mintegy 10 százalékkal csökkenti tovább. Az önkormányzati társaság vezérigazgatója, Kovács Lajos a díjmérséklést gázbeszerzési költségeik csökkenésével indokolta.

Az áfa jövő évi csökkentését követően pedig – számítások szerint – az éves átlagköltség 185 ezer forint lesz. Így egyenletes díjfizetés mellett októbertől átlagosan 17,3 ezer, januártól pedig 15,4 ezer forint lehet egy lakás havi fűtésszámlája. Kovács Lajos szerint januártól a távhő lesz a legolcsóbb fűtési mód a fővárosban. A cég tájékoztatása szerint már jelentkeztek olyan lakóközösségek, amelyek korábban leváltak róluk, de most újra távhővel fűtenének. A fizetési fegyelem jelentős javulására ugyanakkor nem számítanak, mert az – talán a főleg nyugdíjasokból álló vevőkör miatt a magas árak idején sem romlott nagymértékben.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.