close
Leállt a világ legrégebben üzemelő atomerőműve
Atom - Egyéb

Leállt a világ legrégebben üzemelő atomerőműve

Az Oldbury A1, a legrégebbi kereskedelmi üzemben működő atomerőművi blokk február 29-én 11:00-kor végleg leállt. 44 év üzemidő után az üzemeltetés már nem volt gazdaságos – jelentette be az üzemeltető Magnox Ltd és a tulajdonos Nukleáris Leszerelési Hatóság (Nuclear Decommissioning Authority – NDA).

A 217 megawattos gázhűtésű reaktor 1. blokkja 1967. augusztus 1-én vált először kritikussá, majd december 31-én kezdte meg a kereskedelmi termelést. Az erőmű szóvivője szerint a telephelyen eddig összesen 137,5 TWh villamos energiát termeltek, ami 1 millió otthon 20 éves energiaszükségletének felel meg. Az Oldbury 2-es blokkja, egy hasonló gázhűtésű blokk 2011. június 30-án állt le, összhangban a megállapított üzemeltetési korlátokkal. Eredetileg mindkét blokkot 2008 végén akarták leállítani, de üzemidejüket meg tudták hosszabbítani. 2008 óta a telephely további 7 TWh energiát termelt – írta a NucNet.

A Magnox elmondta, hogy a telephelyet a leállítás után egy ideig pihentetik, majd a leszerelés az üzemanyag eltávolításával kezdődik el. Phil Sprague, az Oldbury telephely vezetője szerint ebben az időszakban a leszerelésre való felkészülés a legfőbb feladat. Az E.ON és az RWE közös leányvállalata, a Horizon Nuclear Power új atomerőmű építését tervezi az Oldbury telephely közelében 2019-ig. Az NDA másik nukleáris telephelye, az észak-wales-i Anglesey szigetén található Wylfa esetén a jelenleg érvényes 2012. decemberi leállítási dátumot meg kívánják hosszabbítani 2014-ig.

Az NDA 2005-ben alakult, és felelős az Egyesült Királyság polgári atomerőművei telephelyeinek leszereléséért és megtisztításáért. A Magnox Ltd tulajdonosa az Energy Solutions és egy az NDA-val kötött szerződés keretében felelős 10 telephely, köztük az Oldbury üzemeltetéséért.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.