close
A belgák megtartanák az atomenergiát
Atom - Egyéb

A belgák megtartanák az atomenergiát

A belgák 64%-a vagy semleges (15%) vagy támogató (49%) az atomenergia alkalmazása iránt, a belga Nukleáris Fórum ipari szövetség felmérése szerint.

A válaszolók 58%-a szerint az atomenergiára szükség van a termelési kapacitásban, 62%-uk azonban csökkentené annak részarányát. A felmérésben résztvevők 69%-a elismerte, hogy nehéz az atomenergia kiváltásához megfelelő forrást találni, és 74%-uk szerint az energiaárak növekednének az atomenergia feladásával. Több, mint 60% véli, hogy az atomenergia hozzájárul Belgium energia-ellátási függetlenségéhez, a gazdasághoz és az elegendő energia rendelkezésre állásához – írta a NucNet.

A felmérés szerint az atomenergia hátrányaiként leggyakrabban a kockázat és veszély szavak hangzanak el, a 2010-es felmérésben a japán Fukushima-Daiichi balesete előtt nem ez volt a helyzet. A Nukleáris Fórum elemzése alapján a belgák 76%-a támogatja az atomenergia további felhasználását, és 40%-uk újabb blokkok építését is támogatná az energia-ellátás biztosítása érdekében, de csak akkor, ha garantálják a tökéletes biztonságot és a nukleáris hulladék elhelyezését.

Belgium villamosenergia-igényeinek 55%-át biztosítják atomenergiából, de a belga kormány azt tervezi, hogy 2015-ben megkezdi az atomerőművek leszerelését, ha az elemzések szerint elegendő helyettesítő kapacitás létesíthető. A reprezentatív felmérést a TNS Media végezte 1000 ember megkérdezésével 2011 decemberében.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.