close
Küszöbön a szlovák-magyar gázvezeték egyezmény
Egyéb - Gáz

Küszöbön a szlovák-magyar gázvezeték egyezmény

OrbĂĄn Viktor miniszterelnĂśk mĂŠg ebben a hĂłnapban alĂĄĂ­rhat egy Ăşjabb szlovĂĄk-magyar kĂśzvetlen gĂĄzvezetĂŠk ĂśsszekĂśttetĂŠs kiĂŠpĂ­tĂŠsĂŠről szĂłlĂł egyezmĂŠnyt – mondta Bencsik JĂĄnos, a Nemzeti FejlesztĂŠsi MinisztĂŠrium klĂ­ma- ĂŠs energiaĂźgyi ĂĄllamtitkĂĄra pĂŠnteken a Magyar TelevĂ­ziĂł Ma reggel cĂ­mű műsorĂĄban. Bencsik JĂĄnos hangsĂşlyozta: Ăśssze kell kapcsolni a kĂśzĂŠp-eurĂłpai hĂĄlĂłzatokat, mert jelenleg egyoldalĂş a betĂĄplĂĄlĂĄsi lehetősĂŠg, OroszorszĂĄgbĂłl egy vezetĂŠken keresztĂźl ĂŠrkezik a gĂĄz jelentős rĂŠsze, az osztrĂĄk oldali betĂĄplĂĄlĂĄs kapacitĂĄsa pedig szűk, azt ki kell bővĂ­teni.

Az energetikai ĂĄllamtitkĂĄr emlĂŠkeztetett: meg kellett ĂŠpĂ­teni RomĂĄnia ĂŠs MagyarorszĂĄg kĂśzĂśtt egy kapcsolĂłdĂĄsi pontot, ĂŠs hamarosan ĂĄtadjĂĄk a horvĂĄt-magyar gĂĄzvezetĂŠket is.
 A hosszĂş tĂĄvĂş energiastratĂŠgiĂĄrĂłl elmondta: annak egyszerre kell biztosĂ­tania MagyarorszĂĄg biztonsĂĄgos ĂŠs hosszĂş tĂĄvĂş energiaellĂĄtĂĄsĂĄt, valamint azt, hogy teljesĂ­teni tudjuk a klĂ­mavĂĄltozĂĄssal kapcsolatos kĂśtelezettsĂŠgeinket. Kifejtette: az Ăşj energiapolitikĂĄban hĂĄrmas szempontrendszert kell ĂŠrvĂŠnyesĂ­teni, Ă­gy a hosszĂş tĂĄvĂş ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄg, a megfizethető technolĂłgia ĂŠs a fenntarthatĂłsĂĄg elveit vettĂŠk figyelembe a tervezĂŠsnĂŠl.

A stratĂŠgia mĂĄr elkĂŠszĂźlt, a kormĂĄny hamarosan tĂĄrgyalja, ĂŠs ha egyetĂŠrt a cĂŠlkitűzĂŠsekkel, akkor elkezdődhet a program tĂĄrsadalmi vitĂĄja. Bencsik JĂĄnos elmondta: az energiastratĂŠgia mĂĄjusban, mĂŠg a nyĂĄri szĂźnet előtt az OrszĂĄggyűlĂŠs elĂŠ kerĂźlhet. 
A stratĂŠgiĂĄnak fontos prioritĂĄsa az ĂĄllami szerepvĂĄllalĂĄs megerősĂ­tĂŠse a Magyar Energia Hivatal jogkĂśreinek kiterjesztĂŠsĂŠvel, amelyből Ă­gy egy “nagyon erős ipari igazgatĂĄsi, szabĂĄlyozĂł hatĂłsĂĄg” lenne – mondta az ĂĄllamtitkĂĄr.

2032-2037-ig hosszabbĂ­thatĂł meg a jelenlegi nĂŠgy paksi blokk Ăźzemideje, ennek ĂŠrdekĂŠben a kĂśvetkező hĂłnapokban az OrszĂĄggyűlĂŠs elĂŠ terjesztik az atomenergetikĂĄval kapcsolatos mĂłdosĂ­tĂĄsokat, ĂŠs megkezdődĂśtt az előkĂŠszĂ­tĂŠse annak is, hogy az akkor kieső atomerőművi kapacitĂĄsokat tudja az orszĂĄg pĂłtolni, ennek vĂĄrhatĂł belĂŠpĂŠsi ideje 2025-2030 – ismertette Bencsik JĂĄnos.

HangsĂşlyozta: a stratĂŠgia fontos rĂŠsze az energiahatĂŠkonysĂĄg elősegĂ­tĂŠse mellett a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok rĂŠszarĂĄnyĂĄnak nĂśvelĂŠse, erre elsősorban a hőellĂĄtĂĄsban lehet alapozni. Ezt az Új SzĂŠchenyi Terv zĂśldgazdasĂĄg-fejlesztĂŠsi pĂĄlyĂĄzatai is elősegĂ­tik majd – fűzte hozzĂĄ.

Bencsik JĂĄnos ismertette: becslĂŠseik szerint 2020-ig – mĂŠg 20 szĂĄzalĂŠkos energiahatĂŠkonysĂĄg-nĂśvelĂŠs esetĂŠn is – 10 szĂĄzalĂŠkkal nő majd MagyarorszĂĄg villamosenergia igĂŠnye, mivel a főkĂŠnt a vĂĄrosi tĂśmegkĂśzlekedĂŠsben a fosszilis ĂźzemanyagokrĂłl ĂĄttĂŠrĂźnk a villamos energia alapĂş kĂśzlekedĂŠsre.