close
Orosz segítséggel épül atomerőmű Fehéroroszországban
Atom - Egyéb

Orosz segítséggel épül atomerőmű Fehéroroszországban

Orosz hitel segĂ­tsĂŠgĂŠvel ĂŠpĂ­ti meg FehĂŠroroszorszĂĄg Ăşj atomerőművĂŠt, ez lesz az első az 1986-ban bekĂśvetkezett csernobili atomkatasztrĂłfa Ăłta.  Az Ăşj atomerőmű megĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt előszĂśr a 80-as ĂŠvek elejĂŠn vettĂŠk tervbe, de az ukrajnai atombalesetet kĂśvetően felfĂźggesztettĂŠk a beruhĂĄzĂĄst. A megĂŠpĂ­tĂŠs az utĂłbbi ĂŠvekben ismĂŠt előtĂŠrbe kerĂźlt, miutĂĄn a kĂŠt orszĂĄgnak rendszeresen elszĂĄmolĂĄsi vitĂĄi voltak a kőolaj- ĂŠs fĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsokat illetően, amit mĂŠg az eurĂłpai is fogyasztĂłk is megĂŠreztek a szĂĄllĂ­tĂĄsok akadozĂĄsa miatt.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnĂśk fehĂŠrorosz kollĂŠgĂĄjĂĄval folytatott megbeszĂŠlĂŠseit kĂśvetően kijelentette, OroszorszĂĄg hozzĂĄsegĂ­ti FehĂŠroroszorszĂĄgot ahhoz, hogy az atomerőmű megĂŠpĂ­tĂŠsĂŠvel csĂśkkentse fĂźggősĂŠgĂŠt az orosz kőolajszĂĄllĂ­tĂĄsoktĂłl.

“OroszorszĂĄg kĂŠsz hitellel kĂśzreműkĂśdni a hat milliĂĄrd dollĂĄros projekt megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄban” – mondta Putyin, konkrĂŠt Ăśsszeget azonban nem emlĂ­tett.
 A fehĂŠrorosz miniszterelnĂśk, Mihail Mjasznyikovics szerint a beruhĂĄzĂĄs főbb paramĂŠtereit mĂŠg az első negyedĂŠvben rĂśgzĂ­tik.


LegutĂłbb az orosz kőolajkonszernek januĂĄr 1-jĂŠvel ĂĄllĂ­tottĂĄk le a fehĂŠrorosz olajfinomĂ­tĂłkba irĂĄnyulĂł szĂĄllĂ­tĂĄst, amĂ­g tartanak az ĂĄrtĂĄrgyalĂĄsok.
    Az orosz kőolaj FehĂŠroroszorszĂĄgon ĂĄt halad a Druzsba (BarĂĄtsĂĄg) olajvezetĂŠken LengyelorszĂĄgba ĂŠs NĂŠmetorszĂĄgba.

Â