close
Különlegesen nagy hatásfokú napelemet fejlesztett egy svájci start-up
Egyéb - Megújuló

Különlegesen nagy hatásfokú napelemet fejlesztett egy svájci start-up

A napenergiaipar folyamatos, a szolár panelek hatékonyságának avításáért folyó versenyfutásban komoly lépést tett az Insoligth nevű start-up vállalkozás, amely a műholdaknál alkalmazott technológiát adaptálva, 36,4 százalékos hatásfokot ért el a laboratóriumi kísérletekben.

A ma széleskörben elérhető, átlagos napelemek hatásfoka valahol 18-20 százalék körül mozog. A kilowattóránkénti termelési költség hat év alat 80 százalékkal csökkent, ez a legnagyobb költségcsökkenés, amit valaha energiaforrás produkált. A napenergia hasznosítás költségei ezzel együtt is meghaladják ma még a hagyományos energiaforrásokét. A kihívás tehát változatlanul minél magasabb hatásfokkal működő napelemekt gyártani, alkalmassá tenni a technológiát, hogy a beeső nbapfény minél nagyobb részéből villamosenergiát készítsen, a lehető legkisebb költséggel, és mindezt a háztartásoknak szükséges méretben.

Néhány héttel ez előtt a Massachusetts Institute of Technology és a Masdar Institute of Science and Technology bemutaták a közös fejlesztésüket, egy 35 százalékos hatásfokkal működő napelemes megoldást, amely két fotovoltaikos réteget tartalmaz, és mindkettő hasznosítja a beeső fényt. Most az Insolight prototípusát a németországi Fraunhofer intézetben 36,4 százalékosra mérték, ami egyelőre a hatásfokot csúcsot jelenti.