close
Különleges biometán-erőművet épít az MVM
Egyéb - Megújuló

Különleges biometán-erőművet épít az MVM

Magyarországon épül fel a világ első, hálózati termelésre képes, úgynevezett áramból-gáz (power-to-gas) típusú erőműve az MVM Csoport és egy német startup cég, a megújuló energiával foglalkozó Electrochaea együttműködésében. A létesítmény a világon egyedülálló, biológiai metánfejlesztésen alapuló technológiát alkalmaz majd – közölte az MVM Csoport szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint az Electrochaea és az MVM Csoporthoz tartozó Smart Future Lab Zrt. (SFL) közös céget hozott létre az erőmű megépítésére, így “megvalósult az MVM Csoport első startup befektetése”.

Az erőmű kapacitása akár a 10 megawattot is elérheti. Technológiáját az Electrochaea fejlesztett ki. A szabadalmaztatott biokatalizátor a megújuló energiaforrásokból származó olcsó többletenergiát és szén-dioxidot alakítja kereskedelmi minőségű, megújuló fűtőgázzá. A rendszer alapja egy mesterségesen kitenyésztett mikroorganizmus (methanogenic archaea). Az így termelt biometán tárolható és közvetlenül felhasználható – áll a közleményben.

A müncheni székhelyű Electrochaea 2016 áprilisa óta sikeresen működtet egy 1 megawatt kapacitású, hálózati szintű erőművet Dániában. A társaság Svájcban és az Egyesült Államokban is létesít erőműveket, középtávon 1 gigawattnyi kapacitás kiépítését tervezi.

Az Electrochaea és az SFL – az MVM Csoport startup-inkubációs cégének – közös vállalkozása, a Power-to-Gas Hungary Kft. (PtG) közvetlen hozzáféréssel rendelkezik majd a magyarországi villamos áram- és földgáz-hálózatokhoz.

Az Electrochaea megoldást talált a megújuló energia tárolásának problémájára, és egyúttal a környezetet károsító szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére is, “forradalmi technológiája rendkívüli lehetőségeket kínál” – idézték a közleményben Bertalan Zsoltot, az SFL vezérigazgatóját.

A közös cég révén az Electrochaea folyamatosan és nagymértékben növekedhet Magyarországon és az egész közép-európai régióban, ami “rendkívül jelentős mérföldkő” a társaság számára, hiszen közelebb visz ahhoz a célhoz, hogy minél több nagyteljesítményű, hálózati szintű erőművet hozzon létre – tette hozzá Mich Hein, a müncheni központú cég ügyvezető igazgatója.