close
EU garanciát kér a Török Áramlat folytatásához Oroszország
Egyéb - Gáz

EU garanciát kér a Török Áramlat folytatásához Oroszország

Oroszország csak azután lesz hajlandó továbbépíteni a Török Áramlat második ágát, ha azzal összefüggésben írásos garanciát kap az Európai Uniótól – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Európai Üzleti Egyesület tagjai számára megtartott keddi moszkvai tájékoztatóján.

Lavrov hangsúlyozta, hogy Oroszország mindig megbízható szénhidrogén-szállító volt, amely gázinfrastruktúráját évtizedek óta az európai igényekhez alakítja.

“Függetlenül azoktól a javaslatoktól, amelyeket az elmúlt két év során hallottunk arról, hogy térjünk vissza a teljes körű párbeszédhez, Brüsszel szavai továbbra is csak szavak. Gátolják és fékezik az EU-tagországok által támogatott közös projekteket, köztük a Déli Áramlatot és az Északi Áramlat-2-t” – mondta.

Az orosz diplomácia vezetője komoly szakértőkre hivatkozva kijelentette, hogy a gazdaság dekarbonizációjára vonatkozó uniós tervekre és a csökkenő európai gázkitermelésre való tekintettel “orosz energiahordozók nélkül a belátható időben nehéz lesz meglenni”.

Emlékeztetett arra, hogy Oroszország és Törökország megállapodott a Török Áramlat megépítéséről Görögország irányába.

“A Déli Áramlat kudarca után egyértelmű, papíron rögzített garanciák után leszünk készek meghosszabbítani ezt az ágat az EU területére” – szögezte le Lavrov.

A miniszter szerint “senki előtt sem titok”, hogy az energetikában és más területeken az “oroszellenes” állásfoglalások jelentős része Washingtonban születik, amelyeket aztán a transzatlanti szolidaritás keretei között Európában hajtanak végre. Mint mondta, az önellentmondás az, hogy ennek következtében az amerikaiak nem szenvednek el különösebb károkat, mi több, arra számítanak, hogy rákényszeríthetik az európaiakat arra, hogy az orosz gázról álljanak át a drága amerikai cseppfolyósított földgázra.

Reményét fejezte ki, hogy az európaiak képesek lesznek önállón, “a régión kívüli játékosokra” tekintet nélkül meghatározni prioritásaikat, és nem követni az EU-n belüli “oroszfóbiás” kisebbséget.

Lavrov hangoztatta, hogy az orosz gazdaságot a szankciópolitikával nem sikerül “cafatokra szaggatni”, ahogy azt Washington ígérte, sőt Oroszország annak következtében az önellátás útjára lépett. Mint mondta, Moszkva ennek ellenére kész normálisan kereskedni mindazokkal, akik ebben szintén érdekeltek.

Szavai szerint az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió közötti gazdaság együttműködés akkor lehetséges, ha az mentes marad az átideologizálódás és átpolitizálódás fellobbanásaitól.