close
Az MVM-OVIT tartja karban a világ legnagyobb részecskegyorsítóját
Friss

Az MVM-OVIT tartja karban a világ legnagyobb részecskegyorsítóját

A 2012-14-es sikeres hálózatfelújítás után ismét az MVM OVIT-ot választotta az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) 400 kilovoltos nagyfeszültségű hálózatának bővítési és rekonstrukciós feladatainak elvégzésére, a tervezési és előszerelési munkákat Magyarországon végzik – tájékoztatta a társaság az MTI-t hétfőn.

Az 1954-ben alapított, Genf közelében található CERN üzemelteti a világ legnagyobb részecskegyorsítóját. Az MVM OVIT felidézte: tavaly kötöttek ismét szerződést a CERN-nel. A projekt egyrészt a meglévő 400 kilovoltos (kV) alállomás védelmi és irányítástechnikai rendszerének felújításáról szól, amelynek tervezési és előszerelési munkálatai 2016-17-ben Magyarországon folynak, majd 2018-19-ben a helyszíni telepítés következik. A projekt része egy új, 400/66 kV-os alállomás védelmi és irányítási rendszerének szállítása is, amelyet az MVM OVIT tervez, telepít és helyez üzembe. A kivitelezésnél ismét a korábbi, 66 kV-os hálózat felújítása során már bevált hazai fejlesztésű és Magyarországon gyártott berendezéstípusokat használnak.

A projekt várhatóan 2019 tavaszán zárul a legösszetettebb fázissal, az üzembe helyezési eljárással. Közölték azt is, hogy a korábbihoz hasonlóan az MVM OVIT legnagyobb részben saját belső erőforrásaira támaszkodva valósítja meg a projektet. A társaság szakemberei sok helyen végeztek és végeznek hasonlóan összetett munkát. A CERN mint elismert államközi szervezet az MVM OVIT számára kiváló referenciát jelent a külföldi partnereknek végzett villamoshálózat-fejlesztési feladatok terén – írják a közleményben.