close
Kötvénykibocsátásra készül a CEZ
Áram - Egyéb

Kötvénykibocsátásra készül a CEZ

Hétmilliárd cseh korona értékben kötvénykibocsátásra készül a CEZ, részben fejlesztései finanszírozására. A 2010-ben lejáró értékpapírokra 4,3 százalékos kamatot garantál a cseh villamos művek. A kötvények eladásából szerzett pénzt a CEZ általános fejlesztésére fogjuk fordítani, valamint kielégítjük vele korábban vállat kötelezettségeinket – közölte Petr Voboril, a CEZ pénzügyi igazgatója.

A cseh energetikai óriáscég értékpapírjai a közlés szerint augusztus 27-én kerülnek piacra, mégpedig a prágai értékpapír tőzsdén. A CEZ-kötvényeket a Ceská sporitelna és a Komercní banka pénzintézetek fogják forgalmazni.

A CEZ már tavaly is kibocsátott 10 milliárd korona értékben kötvényeket, mégpedig a londoni tőzsdén. Ez a kötvénykibocsátás a cég külföldi aktivitásainak a finanszírozására szolgált.

A CEZ már évek óta az egyik legnagyobb nyereséggel gazdálkodó közép-európai nagyvállalat, amely az egész régióban, illetve a Balkánon is terjeszkedik. Néhány napja jelentették be, hogy Oroszországban is erőműveket fog építeni. A CEZ-nek ez a második nagyobb oroszországi akvizíciója.

Az idei évben a cég 35,1 milliárd koronás adózott nyereséget tervez, ami 22 százalékkal több, mint a tavalyi évben. A CEZ részvények 67 százalékát a cseh állam tartja kezében. A pénzügyminisztérium a héten közölte, hogy a tavalyi év jutalékát a cég már átutalta az államkasszának.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.