close
Komoly gondok a nukleáris hulladékkal Nagy-Britanniában
Atom - Egyéb

Komoly gondok a nukleáris hulladékkal Nagy-Britanniában

Nagy-Britannia „rendkívüli mennyiségű veszélyes nukleáris hulladékot tárol kiöregedett létesítményekben”, amelyek felszámolása csaknem 70 milliárd fontba (81 milliárd euróba) kerülne – figyelmeztették brit képviselők a kormányt. Az északnyugat-angliai Cumbriában található Sellafield komplexum csaknem minden leszerelési projektje túllépte a határidőket, és több közülük a költségterveket sem tartja – állítja egy brit parlamenti vizsgálat.

A közpénzek felhasználását vizsgáló parlamenti bizottság jelentésében megállapítja: a Sellafield telephelyen hatalmas mennyiségű nukleáris hulladék gyűlt össze. A bizottság szerint a kormányok évtizedeken keresztül nem foglalkoztak ezzel a kritikus problémával, így mostanra a telephely felszámolásának teljes költsége 67,5 milliárd fontra rúg, és nem tudni, hol állnak meg a költségek.

A bizottságot vezető Margaret Hodge szerint nem világos, meddig fog tartani a veszélyes radioaktív anyagok eltakarítása Sellafieldből, és mennyibe fog kerülni az adófizetőknek. Hodge szerint a nukleáris leszerelési hatóság (Nuclear Decommissioning Authority – NDA) úgy véli, hogy leszerelési tervük megvalósítható, de ezt nem igazolták, és más bizonytalanságok is vannak – még az sem biztos, hogy pontosan milyen anyagok vannak a nukleárishulladék-örökségben. „A jelenlegi 14 fő projektből 12 van időbeli elmaradásban, öt pedig a tervezett költségvetést is túllépte. Emellett, miután a Cumbria megyei tanács elvetette, hogy Nyugat-Cumbriában lehessen a tervezett geológiai tároló, továbbra is messze vagyunk a hosszú távú megoldástól.”

A brit kormány múlt héten közölte, hogy újult erővel keres olyan települést, amely alkalmas lehet a mélygeológiai radioaktívhulladék-tároló létesítésére, miután egy helyi hatóság megvétózta a Cumbriába tervezett tárolót.

Sellafield a 2005-ben a brit nukleáris hulladékok örökségének kezelésére létrehozott NDA ellenőrzése alatt áll. Ez a legnagyobb és legveszélyesebb telephely az NDA portfóliójában. Az NDA 2008 novemberében szerződött a Nuclear Management Partners Limited nemzetközi konzorciummal a telephely vezetésének javítására, a vizsgálóbizottság azonban nincs meggyőződve arról, hogy ezzel az üzlettel jól jártak a brit adófizetők. A bizottság szerint szigorúan ellenőrizni kell minden kifizetést a Nuclear Management Partners részére, és azok indokoltságát is vizsgálni kell.

Sellafield a legnagyobb brit ipari telephely és a legnagyobb európai komplex nukleáris telep. A telephely a negyvenes évek óta üzemel, és ez adott otthont a világ első kereskedelmi atomerőművének, az 1956 és 2003 között működő Calder Hallnak. A telephelyen most is többféle nukleáris létesítmény van, többek közt a korai katonai alkalmazásokkal kapcsolatban, vagy a Magnox reprocesszálással kapcsolatosan (Thorp, MOX gyár), illetve számos hulladékfeldolgozó üzem.