close
Kiszorul az orosz szén Ukrajnából?
Egyéb - Szén

Kiszorul az orosz szén Ukrajnából?

Nagy lett a bizonytalanság az ukrán kokszpiacon, miután a kormány 18 százalékkal csökkentette az állami vállalatok által kínált szén árát. Tavasszal ugyanis ugyanezen cégek 20,7 százalékkal növelték a kokszszén árát, ennek következtében a nyár folyamán a belföldi felhasználók teljes egészében áttértek az orosz importból származó kokszra – írja Podrobnosti.ua internetes lap – olvasható a Világgazdaságban.
Emiatt az ukrán termelőknél óriási eladatlan szénkészletek halmozódtak fel, kikényszerítve a mostani árcsökkentést. A kormány azonban világossá tette: többet nem hajlandó engedni. A döntéshozók azzal fenyegették meg a piacot, hogy ha az ukrán kokszkémiai és kohászati üzemek belföldi megrendelései az árcsökkentés után sem növekszenek, a kormány beviteli kvótát vezet be az Oroszországból érkező szénre. Erre az intézkedésre könnyen sor is kerülhet, hiszen az import még mindig olcsóbb. Az orosz termék tonnánkénti ára ma 90–95 dollár között mozog, míg az ukrajnai nyersanyagé az árleszállítás után is 98 dollár.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.