close
Kiosztották a Hevesy György-díjjakat
Atom - Egyéb

Kiosztották a Hevesy György-díjjakat

A nukleáris biztonság területén elért kiemelkedő eredményeiért négy szakembernek ítélték oda idén a Hevesy György-díjat. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA), az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., valamint a védelmi és biztonsági oktatásért és kutatásért létrehozott Somos Alapítvány közös díját két kategóriában osztották ki.

A kuratórium ebben az évben az első (felnőtt) kategóriában két teljes értékű díj odaítéléséről döntött. Az egyiket Gadó János, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi Kutatóközpontjának munkatársa, korábbi igazgatója kapta. A másikat Gimesi Ottónak és Fehér Istvánnak ítélte oda megosztva a kuratórium. A második (35 év alattiak PhD-dolgozatait jutalmazó) kategóriában Panka István fizikust díjazták.

Gadó János kezdeményezte, majd irányította a Paksi Atomerőmű blokkjainak biztonságát értékelő projektet, illetve nagy szerepe volt abban, hogy 2008-ban visszaszállították Oroszországba a budapesti kutatóreaktor kiégett fűtőelemeit és a kutatóreaktor áttért a kisdúsítású fűtőelemek használatára.
Gimesi Ottó, a Budapesti Műszaki Egyetem nyugalmazott tanára a radioaktív jódizotópok kémiai formáinak meghatározásával kapcsolatos kutatásaival és módszerfejlesztéseivel járult hozzá az atomerőmű nukleáris biztonságának erősítéséhez. Fehér István állami díjas vegyész pedig a Paksi Atomerőmű világszínvonalú környezetellenőrző rendszerének kidolgozásával és megvalósításával segítette a nukleáris fejlődést – írták a közleményben.

Panka István, aki 2010-ben szerezte meg doktori fokozatát, a nukleáris biztonság témakörében írt PhD-dolgozatáért kapta meg az elismerést. A Hevesy György-díjat 2006-ban közösen alapította az MTA és a paksi atomerőmű. Hevesy György (1885-1966) magyar vegyész, a radioaktív nyomelemzés Nobel-díjas tudósa, aki felfedezésével megalapozta a nukleáris orvostudományt.