close
Kitermelnék a makói gázvagyont
Egyéb - Gáz

Kitermelnék a makói gázvagyont

Környezetvédelmi csoportok most a magyarországi Algyő térségét féltik a nem-hagyományos gáztermelés mellékhatásaitól. A TXM képviselői viszont megnyugtatták az aggódókat: ha lesz is szükség mélységi repesztésre, azt csak víz használatával fogják végezni.

Magyarországon is vita tárgyát képezi az, hogy a nem-hagyományos gáztermelés mennyire valósítható meg környezetkímélő módon. Az algyői mezővel kapcsolatban a héten a Méltányosság politikaelemző központ szervezett kerekasztal-beszélgetést, amelyen több zöld szervezet, így a magyarországi Greenpeace képviselői és a TXM olajvállalat vezetői vettek részt, írja a Natural Gas Europe online lap.

A kanadai Falcon Oil & Gas magyarországi leányvállalata, a TXM kutatási menedzsere, Bada Gábor felvázolta az algyői gázmező hasznosításának programját, ezután pedig hozzá és a TXM ügyvezető igazgatójához, Dr. Szabó Györgyhöz intézhették kérdéseiket a környezetért aggódó szervezetek. Botár Alexa a Magyar Természetvédők Szövetségének programigazgatója kiemelte, a nem-hagyományos készletek méterére vonatkozó becslések rendszerint túloznak. Általában a gazdaságosan felhozható gázmennyiség a becsültnek csupán egytizede, és mivel itthon nincs ilyen típusú termelés, mindenképpen egy független mérést is el kellene végezni Algyőn. Mint hozzátette, az észak-amerikai felhozatal áránál a geológiai adottságok miatt akár két-háromszor drágább is lehet az itthoni termelés. Ráadásul a technológia megkívánja, hogy újabb és újabb fúrásokat végezzenek.

Az ivóvízkészletek szennyeződésének és a földrengések előidézésének lehetőségére hívta fel a figyelmet Simon Gergely, a Greenpeace kémikus szakértője, hiszen ezek az aggályok világszerte felmerülnek (az Energiainfo is több alkalommal beszámolt ilyen témájú szakmai vitákról). A szakértő úgy hallotta, a Falcon kizárólag vizet használna a mélységi repesztéshez, illetve a lehető legkisebb mennyiségű vegyi anyagot. Bada Gábor megerősítette, hogy Algyőn semmilyen vegyi anyag nem fog a termelés során a talajba és az alsóbb vízrétegekbe jutni. Mint hozzátette, reméli a vállalat, hogy nem is kell repeszteni, mert azzal rengeteg pénzt takaríthatna meg.