close
Kína miatt forró a szénpiac
Egyéb - Emisszió

Kína miatt forró a szénpiac

Minden korábbi előrejelzés ellenére a szén feltámadt poraidól és a világpiac egyik legforróbb árucikkévé vált és egyre vonzóbb lesz. Az áremelkedést termlészetesen ezúttal is Kína generálta, a belföldi etrmelés visszaesése miatt akkora keresletet gerjesztettek a paicon, hogy az aurópai szénárak másfél vées csúcson vannak, az ausztráliai árak pedig 2010 óta nem látott magasságba értek – írja a Bloomberg.

Az év elején még csaknem évtizedes mélypontjukra jutottak a szénárak a keresletcsökkenés miatt, amit az energivállalatok kibocsátáscsökkentési programjai vezéreltek. Ráadásul a Nemzetközi Energia Ügynökség is úgy találta, hogy a szén arany kora Kínában véget ért. A kereskedők most azt látják, hogy miután az extrém időjárás a legnagyobb kínai termelőket súlyosan érintette, Kína egyre több és több szenet vásárolna a világpiacról, ami gyors és látványos áremelkedést eredményezett.

A La Nina jelenség megismétlődése tovább fűtheti a szénpiacokat. Legutóbb, 2010-ben és 2011-ben heves esők csaptak le Ausztráliára és Indonéziára, a világ két legjelentősebb feketeszén exportőrére. A meteorológusok most rendkívül óvatosak, egy határozott jelzés azonban ismét nagyot lökhet a szénáron. A hurrikán kétévente nagy biztonsággal visszatér, ugyanakkor az amerikai meteorológiai szolgálat a napokban mindössze 35-45 százalékos valószínűséget adott az eseménynek, szemben a júniusban számított 75 százalékos valószínűséggel. Az ausztrál meteorológusok ugyanakkor 50 százalékos esélyét látják a rendkívüli időjárási helyuzet idei megismétlődésének, a japánok pedig 70 százalékra teszik a valószínűségét.

Miközben a cink volt az idei nyertes a globális árupiacokon, csaknem 43 százalékos áremelkedéssel, a szén szorosan mögötte áll. A következő negyedéves szálíltásra az amszterdami börzén 33 szézalékos áremelkedést látunk, az ausztrál benchmark pedig 40 százalékos drágulást mutat.