close
Fekete évek jönnek a szénbányászatban
Egyéb - Emisszió

Fekete évek jönnek a szénbányászatban

Bár szárnyalásról nem igen lehet beszélni a szénpauicon, azért ebben az évben 37 százalékkal emelkedett a világpiaci ár, és az ausztráliai szén ára a 70 dollárt közelíti. Az előrejelzések ugyanakkor meglehetősen borúsak a bányatársaságok szempontjából. A COP21-es megálapodás kínai és amerikai ratifikációját követően a Wood Mackenzi 40 százalékos forgalomcsökkenést vetített előre 235-re. Az idei 900 millió tonnával szemben húsz éves távlatban 527 millió tonnával kalkulálnak.

Az elemzők a világ valamennyi nagy szénimportőr térségében a forgalom csökkenését várják. Az előrejelzésük szerint Ázsia, Európa és Amerika 433, 80 és 15 millió tonnát fog importálni 2035-ben, szemben az idei 673, 17, és 39 millió tonnával. Ez a visszaesés az árakban drámai változásokat hozhat. A Wood Mackenzienél arra számítanak, az ár valahol 50 dollár alatt alakulhat 2020 után. Igaz – tette hozzá a cég egyik vezető elemzője – a piac meglehetősen konszolidált, ami viszonylag jó lehetőséget biztosít az árak befolyásolására, és a prémiumtermékek iránti igények szintén az áremelkedés irányába hatnak bizonyos mértékben.

A forgalom és árcsökkenés nagymértékben érinti majd azokat az országokat, amelyek jelentős mértékben alapoznak az energiahordozók exportjára. Ausztrália szénkivitele az idei 210 millió tonnáról 135 millióra eshet vissza 2035-re, Indonézia a jelenlegi 340 millió tonnával szemben legfeljebb 210 millió tonnát exportálhat húsz év múlva, a rtöbbi nagy exportőr, Kolumbia, Dél-Afrika, Oroszország pedig együttesen kevesebbet vihet piacra, mint Ausztrália egymaga.