close
Kína: az import és a szmog bilincseiben
Egyéb - Szén

Kína: az import és a szmog bilincseiben

KĂ­nĂĄnak egyre nagyobb problĂŠmĂĄt jelent a fosszilis energiaforrĂĄsok importja, s a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsokra valĂł ĂĄtĂĄllĂĄs. Az importfĂźggősĂŠg csĂźkkentĂŠse ĂŠrdekĂŠben, az ĂĄzsiai orszĂĄg a szĂŠniparĂĄnak fejlesztĂŠsĂŠben lĂĄtja a lehetősĂŠget. Ez esetben azonban fĂŠlő, hogy az amĂşgy sem csekĂŠly ĂźveghĂĄzhatĂĄsĂş gĂĄzkibocsĂĄtĂĄs igencsak megugrik.

KĂ­na az utĂłbbi időszakban ugyan tĂśbb Ă­gĂŠretet is tett, hogy a lehetősĂŠgekhez kĂŠpest a legnagyobb mĂŠrtĂŠkben megprĂłbĂĄlja adoptĂĄlni a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsokat az egyre gyorsabban nĂśvő gazdasĂĄga energiaigĂŠnyĂŠnek kielĂŠgĂ­tĂŠsĂŠre. Emellett azonban most is arra figyelmeztetnek, hogy a szĂŠn irĂĄnti igĂŠny drĂĄmaian megnőhet a kĂśzeljĂśvőben, amivel egyĂźtt viszont hamar fĂźsttĂŠ vĂĄlhat az ĂźveghĂĄzhatĂĄsĂş gĂĄzok kapcsĂĄn felĂĄllĂ­tott kibocsĂĄtĂĄsi limit.

A kormĂĄnyzat ĂĄltal, az erőművek kapcsĂĄn kiadott jelentĂŠsben semmilyen Ăşj kezdemĂŠnyezĂŠst sem jelentett be, ĂĄm azt sem ĂĄllĂ­tottĂĄk, hogy csĂśkkenne a bizalom az olaj ĂŠs a fĂśldgĂĄz irĂĄnt az USA utĂĄn a mĂĄsodik legnagyobb fogyasztĂłnĂĄl. „KĂ­nĂĄban kĂźlĂśnleges elsőbbsĂŠget ĂŠlvez a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok fejlesztĂŠse” – olvashatĂł a 44 oldalas tanulmĂĄnyban.

Eszerint Peking a vĂ­zenergia, a nukleĂĄris energia, a napenergia ĂŠs a szĂŠlenergia fejlesztĂŠseket ĂŠppĂşgy szem előtt tartja, mint a szemĂŠttelepeken keletkező depĂłniagĂĄz, illetve a szĂŠnbĂĄnyĂĄkban lĂŠvő fĂśldgĂĄz kinyerĂŠsĂŠt.

A kĂ­nai gazdasĂĄg őrĂźlt rohanĂĄsĂĄhoz egyre tĂśbb ĂŠs tĂśbb nyersanyagra van szĂźksĂŠg, Ă­gy nincs ez mĂĄskĂŠnt az olaj ĂŠs fĂśldgĂĄz importban sem. Így nem meglepő, hogy az ĂĄzsiai orszĂĄg keresletnĂśvekedĂŠse folyamatosan felfelĂŠ hajtja a piaci ĂĄrakat is, ami viszont igencsak igĂŠnybe veszi a pekingi diplomĂĄciĂĄt. Az orszĂĄg vezetői ugyanis jogosan fĂŠlnek attĂłl, hogy a fosszilis energiaforrĂĄsok egyre nagyobb mĂŠrtĂŠkű felhasznĂĄlĂĄsĂĄval az okozott kĂśrnyezeti kĂĄrok szĂĄma is nő, ez pedig az import nĂśvekedĂŠsĂŠvel egyĂźtt komoly veszĂŠlyforrĂĄs a gazdasĂĄgnak.

A megĂşjulĂł ĂŠs nukleĂĄris energiafogyasztĂĄs az 1980-as 4 szĂĄzalĂŠkrĂłl az elmĂşlt ĂŠvre 7,2 szĂĄzalĂŠkra emelkedett – Ă­rja a mĂĄr emlĂ­tett tanulmĂĄny. Azonban a tovĂĄbbi tĂŠrnyerĂŠsnek gĂĄtat szabhat, az import ĂŠs az emissziĂł kĂŠrdĂŠse. KĂ­na ugyanis azt tervezi, hogy az importfĂźggősĂŠg csĂśkkentĂŠse vĂŠgett a szĂŠnbĂĄnyĂĄk fejlesztĂŠsĂŠt is folytatja, ami kĂśzvetve az ĂźveghĂĄzhatĂĄsĂş gĂĄzkibocsĂĄtĂĄs nĂśvekedĂŠsĂŠvel is egyĂźtt jĂĄrhat. Ezt megakadĂĄlyozandĂł Peking egy olyan rendszeren dolgozik, amelyben a kisebb hatĂŠkonysĂĄgĂş szenes cĂŠgeknek mĂĄr nincs szerepĂźk, helyettĂźk nagyobb kapacitĂĄsĂş konglomerĂĄtumokat hoznĂĄnak lĂŠtre.