close
Nyitásra kész az árampiac – 9,8 százalékos áremelkedéssel indul az egyetemes szolgál...
Áram - Blog - Egyéb

Nyitásra kész az árampiac – 9,8 százalékos áremelkedéssel indul az egyetemes szolgáltatás

LĂŠtrejĂśttek a liberalizĂĄlt ĂĄrampiac jogszabĂĄlyi keretei, indulhat a verseny. 2008. januĂĄr 1-jĂŠn 9,8 szĂĄzalĂŠkos ĂĄremelkedĂŠssel szĂĄmolhatnak az egyetemes szolgĂĄltatĂĄsra jogosultak a GKM kĂśzlĂŠse szerint.

LezĂĄrult a jogszabĂĄlyi előkĂŠszĂ­tĂŠse ĂŠs mĂŠg ebben az ĂŠvben megjelennek a szĂźksĂŠges rendeletek ahhoz, hogy 2008. januĂĄr elsejĂŠtől megindulhasson a verseny a teljes egĂŠszĂŠben liberalizĂĄlt magyar ĂĄrampiacon. 2008 az ĂĄtmenet, az Ăşj modell bevezetĂŠsĂŠnek ĂŠve lesz, ami mindenki rĂŠszĂŠről tanulĂĄst igĂŠnyel – mondta Felsmann BalĂĄzs, a GazdasĂĄgi ĂŠs KĂśzlekedĂŠsi MinisztĂŠrium (GKM) szakĂĄllamtitkĂĄra, a 2007. december 21-i sajtĂłbeszĂŠlgetĂŠsen. A szakĂĄllamtitkĂĄr kiemelte: nem lesz, nem lehet ellĂĄtatlan fogyasztĂł. E kĂśrben vĂĄrhatĂłan 3-4 ĂŠven belĂźl alakul ki valĂłdi verseny. 

Az egyetemes szolgĂĄltatĂĄsra jogosultak 9,8 szĂĄzalĂŠkos ĂĄremelĂŠssel szĂĄmolhatnak 2008. januĂĄr elsejĂŠtől – kĂśzli ezĂşton a GKM KommunikĂĄciĂłs FőosztĂĄlya. (Az egyetemes szolgĂĄltatĂĄsra jogosultak a lakossĂĄgi fogyasztĂłk teljesĂ­tmĂŠny-korlĂĄt nĂŠlkĂźl, a nem lakossĂĄgi fogyasztĂłk kĂśzĂźl pedig azok, akik kisfeszĂźltsĂŠgen vĂŠteleznek ĂŠs csatlakozĂĄsi teljesĂ­tmĂŠnyĂźk 3*50 A-nĂĄl nem nagyobb.) A lakossĂĄg szĂĄmĂĄra megmarad a tĂśmbtarifa, Ă­gy egysĂŠges lesz az ĂĄremelĂŠs.

A sajtĂłbeszĂŠlgetĂŠsen elhangzott: az intĂŠzmĂŠnyek ĂŠs vĂĄllalkozĂĄsok esetĂŠben nagy lehet az ĂĄremelkedĂŠs mĂŠrtĂŠkĂŠben az eltĂŠrĂŠs. Egy most lejĂĄrĂł, hĂĄrom ĂŠvvel korĂĄbban alacsony ĂĄron megkĂśtĂśtt szerződĂŠs esetĂŠben, dĂśntően az energia ĂĄrĂĄnak emelkedĂŠse miatt, magasabb lehet az Ăşj szerződĂŠses ĂĄr – emlĂ­tette pĂŠldakĂŠnt a szakĂĄllamtitkĂĄr.

A kĂśzintĂŠzmĂŠnyek ĂĄltalĂĄban 15-20 szĂĄzalĂŠk kĂśzĂśtti ĂĄremelkedĂŠsre szĂĄmĂ­thatnak januĂĄrtĂłl, mĂ­g a vĂĄllalkozĂĄsok szĂĄmĂĄra dĂśntően 15-30 szĂĄzalĂŠkkal lesz magasabb az ĂĄram ĂĄra, mint 2007-ben.

Felsmann BalĂĄzs meggyőződĂŠsĂŠnek adott hangot, hogy a kĂśzeljĂśvőben a kereskedők megfelelő ĂĄrĂş termĂŠket tudnak kĂ­nĂĄlni a kĂśzintĂŠzmĂŠnyeknek – kĂłrhĂĄzaknak, oktatĂĄsi intĂŠzmĂŠnyeknek, ĂśnkormĂĄnyzatoknak – a fogyasztĂĄsi profiljuk alapjĂĄn. SzĂłlt arrĂłl a lehetősĂŠgről is, hogy az egyes fogyasztĂłi csoportok kĂśzĂśsen megkereshetik a kereskedőt, ĂŠs Ă­gy jobb ĂĄron vĂĄsĂĄrolhatnak majd. RĂĄmutatott azonban, hogy mindez nem a minisztĂŠrium feladata. Mind a hĂĄrom tulajdonosi kĂśrhĂśz – E.ON, RWE, ElectricitĂŠ de France – tartozĂł ĂĄramszolgĂĄltatĂłk megkĂŠrtĂŠk a szĂźksĂŠges engedĂŠlyeket a Magyar EnergiahivataltĂłl, ami biztosĂ­tja, hogy senki ne maradjon ĂĄram nĂŠlkĂźl. Ugyanakkor mindenkinek lehetősĂŠge lesz a piacon a legjobb ajĂĄnlatot elfogadni.

A szakĂĄllamtitkĂĄr bejelentette, hogy pĂŠnteken (2007. december 21-ĂŠn) lezĂĄrult a piacnyitĂĄs jogszabĂĄlyi előkĂŠszĂ­tĂŠse; a szĂźksĂŠges jogszabĂĄlyokat a kormĂĄnyfő, illetve a gazdasĂĄgi ĂŠs kĂśzlekedĂŠsi miniszter pĂŠnteken alĂĄĂ­rja, illetve alĂĄĂ­rta.

A villamosenergia tĂśrvĂŠny jĂşnius 25-i meghozatala Ăłta eltelt időszak “a markĂĄns, előremutatĂł vitĂĄk időszaka volt” – mondta Felsmann BalĂĄzs. Az iparĂĄg kĂŠpviselőivel rendszeres volt az egyeztetĂŠs. HozzĂĄtette: a piaci szereplők eltĂŠrő ĂŠrdekei ellenĂŠre vĂĄllalhatĂł kompromisszumok szĂźlettek. Szavai szerint “kielĂŠgĂ­tő a szabĂĄlyozĂĄs, amely alkalmas arra, hogy a piac megfelelő mĂłdon elindulhasson, ĂŠs 2008-ban csak finomhangolĂĄsra legyen szĂźksĂŠg”.

A kompromisszumok kĂśzĂśtt Felsmann BalĂĄzs a kĂśtelező ĂĄtvĂŠtelű villamosenergiĂĄt emlĂ­tette. EmlĂŠkeztetett arra, hogy a kormĂĄny elfogadta a megĂşjulĂł energiĂĄrĂłl 2020-ig szĂłlĂł stratĂŠgiĂĄt, amely rendkĂ­vĂźl ambiciĂłzus nĂśvekedĂŠs elĂŠrĂŠsĂŠt tartalmazza, ĂŠs megcĂŠlozza, hogy az időszak vĂŠgĂŠre a villamosenergia-termelĂŠsen belĂźl a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok felhasznĂĄlĂĄsa a 2006. ĂŠvi 1630 GWh-hoz kĂŠpest 2020-ban ĂŠrje el a 9470 GWh-t.

A jelenleg fajlagosan mĂŠg drĂĄgĂĄbb technolĂłgia miatt ennek kĂśtelező ĂĄtvĂŠtele nĂśveli az ĂĄram fogyasztĂłi ĂĄrĂĄt. Jelenleg ĂĄtlagosan 24,71 forint a kĂśtelező ĂĄtvĂŠtelű ĂĄram ĂĄtvĂŠteli ĂĄra, kĂśzel 10 forinttal tĂśbb a kĂśzĂźzemi ĂĄtadĂĄsi ĂĄrnĂĄl. A szakĂĄllamtitkĂĄr hangsĂşlyozta, hogy az EurĂłpai UniĂł kĂśrnyezettudatos politikĂĄja mindenhol az ĂĄram ĂĄrĂĄnak emelkedĂŠsĂŠt eredmĂŠnyezi. Meg kell talĂĄlni az optimumpontot, az orszĂĄg teherbĂ­rĂłkĂŠpessĂŠgĂŠnek ĂŠs a megĂşjulĂł energiĂĄra vonatkozĂł elkĂśtelezettsĂŠgnek egyĂźttes figyelembevĂŠtelĂŠvel.

Kompromisszum volt az is, hogy a lakossĂĄg ĂŠs a nagyon kis fogyasztĂłk ellĂĄtĂĄsĂĄt biztosĂ­tĂł egyetemes szolgĂĄltatĂłk szĂĄmĂĄra olyan piaci kĂśrnyezetet teremtettek, aminek alapjĂĄn nem sokkszerű az ĂĄremelkedĂŠs ennek a fogyasztĂłi kĂśrnek. Nagy vita volt, de vĂŠgĂźl ĂŠszszerű megĂĄllapodĂĄs szĂźletett a kapcsolt villamosenergia termelĂŠs tekintetĂŠben, ĂŠs a tĂĄvhőt szolgĂĄltatĂł erőművek szĂĄmĂĄra is biztosĂ­tjĂĄk az ott megtermelt ĂĄram kĂśtelező ĂĄtvĂŠtelĂŠt. Felsmann BalĂĄzs erről szĂłlva a kedvező hatĂĄst, a hatĂŠkonysĂĄgnĂśvelĂŠst emelte ki.

A GKM szakĂĄllamtitkĂĄra szerint 2008 ĂĄtmeneti jellegĂŠt az adja, hogy a piaci szereplők most tanuljĂĄk az Ăşj szabĂĄlyokat. Felsmann BalĂĄzs jĂśvőre nem szĂĄmĂ­t nagy ĂĄtrendeződĂŠsre az ĂĄramkereskedők kĂśrĂŠben, ĂŠs a lakossĂĄgot ellĂĄtĂł egyetemes szolgĂĄltatĂłi piacon 3-4 ĂŠven belĂźl vĂĄr valĂłdi piaci versenyt.

Az egyetemes szolgĂĄltatĂłk szĂĄmĂĄra 12 terawattĂłra villamosenergiĂĄt kĂźlĂśnĂ­tettek el, mĂ­g a kĂśzintĂŠzmĂŠnyek fogyasztĂĄsa mintegy 4 terawattĂłra kĂśrĂźl van. Az egyetemes szolgĂĄltatĂłk ĂĄltal kĂ­nĂĄlt ĂĄrat az Magyar Energiahivatal ellenőrzi, de a kĂśzintĂŠzmĂŠnyek esetĂŠben nincs lehetősĂŠg beavatkozĂĄsra – vĂĄlaszolta ĂşjsĂĄgĂ­rĂłi kĂŠrdĂŠsre a szakĂĄllamtitkĂĄr. Azonban a rendszerhasznĂĄlati dĂ­jak tĂśbb elemĂŠt mĂŠrsĂŠkeltĂŠk azĂŠrt, hogy kisebb mĂŠrtĂŠkben emelkedjen az ĂĄram ĂĄra. A szakĂĄllamtitkĂĄr ennek jelentősĂŠgĂŠt alĂĄhĂşzva elmondta: a fogyasztĂłk rĂŠszĂŠről fizetett ĂĄrnak 50-70 szĂĄzalĂŠka az energiakĂśltsĂŠg.

Felsmann BalĂĄzs felhĂ­vta a figyelmet arra, hogy a gazdasĂĄg versenykĂŠpessĂŠgĂŠről beszĂŠlve nem szabad elfeledkezni arrĂłl, hogy a magyarorszĂĄgi villamosenergia viszonylag magas ĂĄrĂĄnak egyik oka az, hogy tĂśbb erőmű hatĂŠkonysĂĄga alacsony. A hatĂŠkonysĂĄg nĂśvelĂŠsĂŠt, a korszerű berendezĂŠseket nagyon fontosnak nevezte, ĂŠs ennek kapcsĂĄn is rĂĄmutatott: nagy tere van az innovĂĄciĂłnak.