close
Kijevben a nemzetközi ellenőrök első csoportja – ma is szállítottunk gázt Szerbiába...
Blog - Egyéb - Gáz

Kijevben a nemzetközi ellenőrök első csoportja – ma is szállítottunk gázt Szerbiába

PĂŠnteken dĂŠlutĂĄn megĂŠrkezett az orosz gĂĄztranzit ellenőrzĂŠsĂŠre kikĂźldĂśtt nemzetkĂśzi megfigyelők első csoportja Kijevbe. Ukrajna elfogadta, hogy orosz szakemberek is rĂŠszt vegyenek a munkĂĄban. KĂśzben a hidegebbre fordult időjĂĄrĂĄs eredmĂŠnyekĂŠnt nĂŠmikĂŠpp nőtt MagyarorszĂĄg fĂśldgĂĄzfogyasztĂĄsa, 65-66 milliĂł kĂśbmĂŠterre teszik a szakemberek a mai igĂŠnyt. Ettől fĂźggetlenĂźl a Mol ma Ăşjabb 2 milliĂł kĂśbmĂŠternyi fĂśldgĂĄzt indĂ­tott el SzerbiĂĄba. Az E.ON pedig kĂśzĂślte, napi 2.7 milliĂł kĂśbmĂŠter fĂśldgĂĄz szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄrĂłl Ă­rt alĂĄ szerződĂŠst az energetikai vĂĄlsĂĄghelyzetben lĂŠvő balkĂĄni orszĂĄggal.

MagyarorszĂĄgra tovĂĄbbra sem ĂŠrkezik gĂĄz UkrajnĂĄn keresztĂźl OroszorszĂĄgbĂłl, viszont az energiaĂźgyi tĂĄrca vezetője szerint egyelőre stabil az orszĂĄg ellĂĄtĂĄsa. BĂĄr a hideg idő miatt, a csĂźtĂśrtĂśkihez kĂŠpest valamelyest nőtt a fogyasztĂĄs, azt 61-65 milliĂł kĂśbmĂŠterre becsĂźlik a rendszerirĂĄnyĂ­tĂł szakemberei. A nemzetkĂśzi megfigyelők az előzetes informĂĄciĂłk szerint 12 ĂĄllomĂĄson azt ellenőrzik majd, hogy mennyi gĂĄz ĂŠrkezik OroszorszĂĄgbĂłl UkrajnĂĄba, ĂŠs hogy mennyi hagyja el az orszĂĄgot.

Klaus G. Hammer, az E.ON FĂśldgĂĄz igazgatĂłsĂĄgĂĄnak elnĂśke kijelentette: “ÖrĂźlĂźnk, hogy segĂ­thetĂźnk a szerb gĂĄzellĂĄtĂĄsban ĂŠs ezt inkĂĄbb humanitĂĄrius, mint Ăźzleti ĂŠrdekből tesszĂźk. A megĂĄllapodĂĄst a szerb partnerrel pĂĄr Ăłra alatt sikerĂźlt tető alĂĄ hozni, kĂśszĂśnhetően a KĂśzlekedĂŠsi, HĂ­rkĂśzlĂŠsi ĂŠs EnergiaĂźgyi MinisztĂŠrium ĂŠs a Magyar Energia Hivatal gyors engedĂŠlyezĂŠsi eljĂĄrĂĄsĂĄnak, valamint a magyar ĂŠs osztrĂĄk rendszerĂźzemeltetők egyĂźttműkĂśdĂŠsĂŠnek. Az E.ON rendkĂ­vĂźl hĂĄlĂĄs ezĂŠrt a gyors ĂŠs hatĂŠkony egyĂźttműkĂśdĂŠsi kĂŠszsĂŠgĂŠrt, amelyet a fent emlĂ­tett intĂŠzmĂŠnyek tanĂşsĂ­tottak a jelenlegi nehĂŠz helyzetben.”

Klaus Hammer a helyzetről a kĂśvetkezőket mondta: “Az E.ON napi 53,5 milliĂł m3-t tud 5 fĂśldgĂĄztĂĄrolĂłjĂĄbĂłl kinyerni, ĂŠs tovĂĄbbi 4 milliĂł m3 gĂĄzt tud biztosĂ­tani nyugati forrĂĄsokbĂłl, mellyel a hazai gĂĄzfelhasznĂĄlĂĄs mintegy 90%-t lefedi.Jelenleg a stratĂŠgiai gĂĄztartalĂŠkok is kizĂĄrĂłlag az E.ON zsanai fĂśldgĂĄztĂĄrolĂłjĂĄbĂłl kerĂźlnek kitĂĄrolĂĄsra. TisztĂĄban vagyunk azzal, hogy hatalmas felelőssĂŠg van most a vĂĄllunkon, ĂŠs mindent megteszĂźnk annak ĂŠrdekĂŠben, hogy a fĂśldgĂĄztĂĄrolĂłinkat csĂşcskapacitĂĄson valĂł műkĂśdĂŠs mellett is biztonsĂĄgosan ĂźzemeltessĂźk. A jelenlegi helyzet igazolja az E.ON FĂśldgĂĄz stratĂŠgiĂĄjĂĄt: jĂł dĂśntĂŠs volt, hogy jelentős befektetĂŠseket eszkĂśzĂśltĂźnk a fĂśldgĂĄztĂĄrolĂłk kapacitĂĄsbővĂ­tĂŠse terĂŠn ĂŠs hangsĂşlyt fektettĂźnk a beszerzĂŠsi forrĂĄsok diverzifikĂĄlĂĄsra. A jĂśvőben is keresni fogjuk a tovĂĄbbi beszerzĂŠsi lehetősĂŠgeket, legfőkĂŠppen az LNG import lehetősĂŠgĂŠt”.