close
A Mol kisegíti a szerbiai földgázfogyasztókat
Blog - Egyéb - Gáz

A Mol kisegíti a szerbiai földgázfogyasztókat

A MOL a hazai tĂśbblettermelĂŠs mennyisĂŠgĂŠből 2 milliĂł kĂśbmĂŠter fĂśldgĂĄzt biztosĂ­t a mai napon Szerbia irĂĄnyĂĄba – tĂĄjĂŠkoztatta a magyar olajtĂĄrsasĂĄg az energiainfo.hu-t. A hazai lakossĂĄg elmĂşlt ĂłrĂĄkban mutatott felelős ĂŠs fegyelmezett fogyasztĂłi magatartĂĄsĂĄnak kĂśszĂśnhetően a tegnapi hazai fogyasztĂĄs kevesebb volt a vĂĄrtnĂĄl, mindĂśssze 61 milliĂł kĂśbmĂŠter. Így a jelenleg rendelkezĂŠsre ĂĄllĂł gĂĄzforrĂĄsok megengedik Szerbia ĂĄtmeneti kisegĂ­tĂŠsĂŠt egy kisebb, 2 milliĂł kĂśbmĂŠteres gĂĄzmennyisĂŠggel, melyet a MOL hazai tĂśbblettermelĂŠse biztosĂ­t – olvashatĂł a cĂŠg kĂśzlemĂŠnyĂŠben. Ismert, hogy szerbiĂĄban a fĂśldgĂĄzfogyasztĂĄs drasztikus korlĂĄtozĂĄsĂĄra volt szĂźksĂŠg az orosz-ukrĂĄn gĂĄzkrĂ­zis miatt.

RĂŠgĂłta hangsĂşlyozzuk, hogy a rĂŠgiĂłbeli orszĂĄgoknak kĂśzĂśs stratĂŠgiĂĄt, kĂśzĂśs szĂĄllĂ­tĂłhĂĄlĂłzatot (NETS) ĂŠs tĂĄrolĂłkapacitĂĄsokat kell kidolgozniuk, hogy egymĂĄs megsegĂ­tĂŠse, kĂśzĂśs kiszolgĂĄltatottsĂĄgunk csĂśkkentĂŠse ne eseti lehetősĂŠg legyen, hanem intĂŠzmĂŠnyes megoldĂĄs – emelte ki AlĂĄcs Lajos, a MOL Gas & Power divĂ­ziĂłjĂĄnak Ăźgyvezető igazgatĂłja.

A rendkĂ­vĂźli gĂĄzmennyisĂŠg Szerbia felĂŠ tĂśrtĂŠnő biztosĂ­tĂĄsĂĄra a vĂĄllalat azonnali intĂŠzkedĂŠst adott ki, s ĂłrĂĄkon belĂźl megkezdődhet a szĂĄllĂ­tĂĄs. A technikai egyeztetĂŠst a rendszerirĂĄnyĂ­tĂł FGSZ ĂŠs a szerb szĂĄllĂ­tĂł vĂĄllalat (SRBJAGAS) vĂŠgzi.

Â