close
Kielégítette hitelezőit az E-Star
Egyéb - Távhő

Kielégítette hitelezőit az E-Star

Az E-Star Alternatív Energiaszolgáltató Nyrt. transzferálta hitelezői részére a társaság által kibocsátott részvényeket, ezzel eleget tett a csődegyezségi megállapodásban foglalt kötelezettségeinek – közölte a társaság szerdán. A transzferálásokra tekintettel három napra felfüggesztették az E-Star részvényeinek tőzsdei kereskedését.

A társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett közleménye szerint a teljes, csődegyezség alapján hitelezők részére transzferálható 49 891 445 darab részvényből 48 354 167 darab részvényt transzferált. A csődben regisztrált 551 hitelezőből (516 kötvényes és 35 szállító) 508 adta le határidőben értékpapírszámla-nyilatkozatát a társaságnak.

Kötvénytranszfert a csődben nyilvántartásba vett 516 kötvényesből 442 kötvényes teljesített, ezek közül 429 volt mindenben szabályos transzfer. A társaság összesen 81 591 darab kötvény ellenében teljesített részvényeket. Ez a csődben nyilvántartásba vett kötvénykövetelések (84 905 darab) 96,1 százalékának felel meg.

A csődben regisztrált 35 nem kötvényes hitelező közül (ebből 5 hitelező vitatott kategóriába tartozik) 24 juttatott el a társasághoz értékpapírszámla-nyilatkozatot. Részükre 26 061 744 darab részvényt transzferáltak, ez az összes igény 97,6 százalékát jelenti, míg a vitatott követelésekkel csökkentett nem kötvényes követelésállományra vetítve 99,1 százalékos teljesítésnek felel meg. Soós Csaba, az E-Star igazgatósági tagja követeléséből 133 565 darab részvényt a társasághoz kért teljesíteni, továbbá a csődben regisztrált kapcsolt vállalkozások is a társaságra engedményezték ellenérték fejében a nekik járó részvénymennyiséget. A társasághoz így összesen a végrehajtás során 29 377 214 darab E-Star részvény kerül. Ezekkel együtt az E-Star alaptőkéje 52 531 445 darab részvényből áll, azaz 525 millió 314 ezer 450 forint.

A közlemény szerint az E-Star a következő hetekben megkezdi a saját részvények bevonásának előkészítését. A részvények bevonása alaptőke-leszállítással jár, ami azonban nem eredményezi a saját tőke csökkentését. Az alaptőke leszállítása várhatóan több hónapot fog igénybe venni.
A társaság részvényeinek adásvételét a szerdai kereskedés kezdetétől a november 22-i, pénteki kereskedési nap végéig felfüggesztette a Budapesti Értéktőzsde.

A budapesti székhelyű E-Star Magyarországon, Lengyelországban és Romániában fő tevékenységként hőtermeléssel és -szolgáltatással, kapcsolódó tevékenységként pedig elektromos energia előállításával, illetve ezek kereskedelmével foglalkozik, Magyarországon pedig közvilágítási rendszerek korszerűsítésével és üzemeltetésével is.

A társaság 2012. december 13. óta állt csődeljárás alatt. A hitelezők – köztük a társaság által korábban kibocsátott kötvények tulajdonosai – jelentős többsége támogatta a csődegyezséget, amelynek értelmében fennálló követeléseikért E-Star törzsrészvényt kapnak. A biztosított, nem vitatott hitelezői követelés összege csaknem 492 millió forint, a nem biztosított, nem vitatott hitelezői követelés összege pedig csaknem 17,9 milliárd forint volt.

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú ítéletével 2013. szeptember 6-án jóváhagyta a csődegyezségi megállapodást, a csődeljárás megszüntetését.
Az E-Star 2013 első félévében nyereséges volt, adózás utáni eredménye 1,6 millió eurót tett ki. Az E-Star papírjai a BÉT standard kategóriájában forognak, keddi záróáruk 156 forint volt. Az elmúlt egy évben a papír legmagasabb ára 499, a legalacsonyabb 80 forint volt.