close
Biomassza tüzelésre áll át a tatabányai fűtőerőmű
Egyéb - Megújuló

Biomassza tüzelésre áll át a tatabányai fűtőerőmű

Egy közel ötmilliárd forintos fejlesztési program kezdődik a tatabányai fűtőerőműben, amely 2015 végére földgáz helyett biomassza tüzelésével biztosítaná a fűtést és a melegvizet a város 23 ezer lakásában és intézményeiben – jelentették be az erőmű vezetői, valamint Schmidt Csaba polgármester és Bencsik János országgyűlési képviselő szerdán az erőműben.

Két meglévő kazánt átállítanak faaprítékos tüzelésre, valamint egy új, szintén aprítékkal működő kisebb kazánt építenek a nyári melegvíz igény kiszolgálására. A beruházáshoz két pályázaton összesen másfél milliárd forintot meghaladó összegű támogatást nyert el a társaság. Maszlavér István, a fűtőerőmű ügyvezetője elmondta, eddig évente 60 millió köbmétert gázt tüzeltek el, a biomassza alapanyaggal szinte teljesen feloldható a gázfüggőség és ez várhatóan kihat a távhőszolgáltatás árára is.

Kamarás Zoltán, a másik ügyvezető tájékoztatása szerint a megújuló energiaforrással való tüzeléshez évente 150-170 ezer tonna faaprítékra lesz szükség, amelyet várhatóan a Vértesi Erdőgazdaságtól szereznek be. A társaság már kész tüzelőanyagot szállít az erőműbe és a létesítmény közelében egy nagyobb tárolót is létrehoz. A technológiai átállás az erőmű 100 fős létszámát 41 új munkahellyel bővíti. A társaság szeptemberben jelentette be, hogy ország legnagyobb, tízezer köbméteres hőtárolóját építi meg egy meglévő olajtartály átalakításával. A felfűtött víz a nyári időszakban azt is lehetővé teszi, hogy péntek délután leállítsák és csak hétfő hajnalban indítsák újra a hőtermelést.

A hőtároló költsége közel 650 millió forint, ehhez a társaság 250 millió forint pályázati támogatást kapott. Az első ütemben a gázmotorok, később a gőzturbinák hőjét is a tárolóba vezetik, a létesítmény teljes átadását 2014 szeptemberére tervezik. Az erőművet 2004-ben széntüzelésről földgázüzemre állították át, ezzel a korábbi értékek töredékére csökkent a szennyezőanyagok kibocsátása. A létesítményben jelenleg három, egyenként 572 ezer köbcentiméteres finn Wärtsilä gázmotor dolgozik.

A villamosenergia-termelés kapacitása közel 50 megawatt, távfűtésre évente 1 150 000 gigajoule hőenergiát adnak át az önkormányzati tulajdonú távhőszolgáltatónak. A tatabányai fűtőerőművet 2010 elején 3,6 milliárd forintért vásárolták meg az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-től. A fűtőerőmű többségi, 51 százalékos tulajdona az önkormányzathoz került, míg az ELMIB Energetikai Zrt. 49 százalékos tulajdon mellett üzemelteti a száz főnek munkát adó társaságot.