close
Kevesebb földgáz jut Európába
Egyéb - Gáz

Kevesebb földgáz jut Európába

A GazpromnĂĄl nem ĂŠrtik, mi lehet az oka annak, hogy egy sor eurĂłpai partnerhez kevesebb fĂśldgĂĄz jut, ĂŠs UkrajnĂĄra mutogatnak – adta hĂ­rĂźl csĂźtĂśrtĂśkĂśn az Interfax orosz hĂ­rĂźgynĂśksĂŠg. A magyar miniszterelnĂśk pĂŠntek reggeli interjĂşjĂĄban kijelentette, hogy hazĂĄnk rĂŠszĂŠre a fĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄs nincs veszĂŠlyben.

Alekszandr Medvegyev, a Gazprom Export vezérigazgatója közölte, hogy a kemény hidegre tekintettel a cég maximálisan megnövelte a földgáz szállítását, nemcsak Európába, hanem a Független Államok Közössége országaiba, így Fehéroroszországba és Ukrajnába is. Egyúttal növelte a gázkivételt a föld alatti gáztározókból. Medvegyev azt mondta, hogy míg tavaly 150 milliárd köbméter földgázt szállítottak Európába, az idén a gázszállítás mennyisége éves szinten 180 milliárd köbméter. A Gazprom exportvállalatának vezetője azt is közölte, hogy Ukrajna, amelynek területén áthaladnak az orosz gáz továbbítására szolgáló tranzitvezetékek, éves szinten 60 milliárd köbméter földgázt vesz ki a maga számára, ami sokkal több a szerződéses mennyiségnél.

Az Interfax orosz hírügynökség szerint ennek megfelelően Ukrajna naponta átlag 160 millió köbméter gázt csapol le a vezetékekből. Január 31-én a levett mennyiség 118,7 millió köbméter volt. Az orosz Gazprommal kötött szerződésében nincs megszabva az ukrán fél számára, mennyi gázt vehet ki legfeljebb naponta.Az ukrán állami gázcég, a Naftogaz ugyanakkor azt közölte, hogy az Európába menő és az általa megrendelt gáz mennyisége megfelel a Gazprommal fennálló egyezségben meghatározottnak. Az ukrán cég azt is közölte, hogy garantálja a gázszállítási menetrend teljesítését Európába.

Orbán Viktor pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arra a kérdésre, hogy nincsenek-e veszélyben a magyarországi földgázszállítások, azt válaszolta: ilyen hírt egyelőre nem kapott.Hozzátette ugyanakkor, hogy ez a kérdés a következő évben már kevésbé lesz probléma egyrészt azért, mert jó egy év múlva Magyarország véget tud vetni az orosz gáztól való függőségének az épülő csővezetékek miatt, másrészt azért, mert a közmunkaprogram keretében lecserélik a kazánok jelentős részét.

A Gazprom Export150 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄzt szĂĄllĂ­tott tavaly EurĂłpĂĄba. ezzel EurĂłpa gĂĄzimportjĂĄnak kĂśzel negyedĂŠt biztosĂ­tja. A GazpromtĂłl tavaly a legtĂśbb fĂśldgĂĄzt NĂŠmetorszĂĄg vĂĄsĂĄrolta, 34,02 milliĂĄrd kĂśbmĂŠtert, DĂĄnia a legkevesebbet, 0,05 milliĂĄrd kĂśbmĂŠtert. A 21 eurĂłpai orszĂĄgba exportĂĄlĂł Gazprom Export listĂĄjĂĄn MagyarorszĂĄg a nyolcadik legnagyobb vĂĄsĂĄrlĂł volt tavaly, 6,26 milliĂĄrd kĂśbmĂŠterrel.

 

 

Â