close
Dánia a környezet rovására nem termel palagázt
Egyéb - Gáz

Dánia a környezet rovására nem termel palagázt

DĂĄnia lehet a soron kĂśvetkező eurĂłpai palagĂĄztermelő, amennyiben az ez ĂŠv vĂŠgĂŠn kezdődő, a francia Totallal karĂśltve vĂŠgzendő prĂłbafĂşrĂĄsok sikeresek. Az orszĂĄg a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsokra valĂł ĂĄttĂŠrĂŠshez vezető ĂĄthidalĂł megoldĂĄskĂŠnt tekint a fĂśldgĂĄzra, az annak termelĂŠsĂŠből szĂĄrmazĂł ĂĄllami bevĂŠteleket a kĂśrnyzetkĂ­mĂŠlő technolĂłgĂĄkba fektetnĂŠ.

 

DĂĄnia ĂŠszaki-tengeri gĂĄztermelĂŠse napjainkban tetőzik, ĂŠs a felhozatal ĂźtemĂŠnek csĂśkkenĂŠse azt mutatja, hogy a most ĂśnellĂĄtĂł orszĂĄg 2021-től gĂĄzimportra szorulhat. Hacsak nem jĂĄrnak sikerrel az ez ĂŠv vĂŠgi nemkonvencionĂĄlis kutatĂłfĂşrĂĄsok. BĂĄr a tavaly ĂŠv vĂŠgĂŠn megalakult kormĂĄny hatĂĄrozottan a megĂşjulĂł energiĂĄkra fekteti a hangsĂşlyt a fosszilisekkel szemben, az energiaminiszter bizonyos feltĂŠtelek mellett nyitott a nemkonvencionĂĄlis gĂĄztermelĂŠsre.

Az orszĂĄg 2050-ig teljes mĂŠrtĂŠkben a megĂşjulĂł forrĂĄsokra cserĂŠlnĂŠ jelenlegi ellĂĄtĂĄsĂĄt, ĂĄm az ĂĄthidalĂł időszakban fontos szerepe lesz mĂŠg az olajnak ĂŠs a fĂśldgĂĄznak, rĂĄadĂĄsul az ezek termelĂŠsĂŠből szĂĄrmazĂł adĂłbevĂŠteleket a dĂĄn nemzet javĂĄra lehet fordĂ­tani, vĂŠli Martin Lidegaard. Az ĂĄtĂĄllĂĄs igen kĂśltsĂŠges, a nemkonvencionĂĄlis gĂĄztermelĂŠsből keletkező Ăśsszegek azonban fedezhetik azok egy rĂŠszĂŠt. A dĂĄn ĂĄllami Nordsofonden a francia Totallal idĂŠn 27 milliĂł eurĂł ĂŠrtĂŠkben kutat a JĂźtland-fĂŠlszigeten palagĂĄz utĂĄn, a terĂźletre kĂŠt fĂşrĂĄsi engedĂŠlyt szereztek.

A becslĂŠsek szerint a lelőhely akĂĄr ĂśtszĂśr annyi gĂĄzt is rejthet, mint amennyit eddig az Északi-tenger adott eddig DĂĄniĂĄnak, ami 210 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter. A talĂĄlt mennyisĂŠgnek nagyjĂĄbĂłl 20 szĂĄzalĂŠka lesz hozzĂĄfĂŠrhető, ĂŠs ha minden jĂłl megy, a termelĂŠs 2020-ban indulhat. A depĂł nĂŠgy kilomĂŠter mĂŠlyen talĂĄlhatĂł, Ă­gy semmikĂŠppen sem veszĂŠlyeztetheti a vilĂĄgszerte aggodalmat kivĂĄltĂł technolĂłgia a jĂłval magasabban fekvő ivĂłvĂ­zkĂŠszleteket. Lidegaard miniszter hangsĂşlyozta, a termelĂŠs csak akkor kezdődhet el, amennyiben minden kĂŠtsĂŠget kizĂĄrĂłan kĂŠpesek azt a kĂśrnyezet rongĂĄlĂĄsa nĂŠlkĂźl tenni.

Â