close
Két távvezetéket állít helyre az OVIT
Áram - Egyéb

Két távvezetéket állít helyre az OVIT

A tavalyi év decemberében szélsőséges időjárási körülmények következtében az átviteli hálózat két távvezetéke – az Albertirsa‒Göd I.-II. 400 kV-os és az Ócsa‒Zugló 220 kV-os vezeték ‒ jelentős mértékben megrongálódott. Az azonnali beavatkozást kívánó helyzetben az MVM OVIT Zrt. által működtetett készenléti rendszer ügyeletes munkacsoportja késedelem nélkül megkezdte és elvégezte a hálózati üzemzavarok azonnali beavatkozást igénylő feladatait.

A meghibásodott és a szolgáltatásból kiesett távvezetékek helyreállítási feladatainak elvégzésére közbeszerzési eljárást írtak ki. Az eljárás eredményeként az MVM OVIT Zrt. részt vehet a távvezetékek újjáépítésében is. A sérült szakaszokon a helyreállítási munkálatok előreláthatóan júliusra fejeződnek be.
2014. december 1-jén ónos eső okozta jegesedés, valamint az erős szél következtében az átviteli hálózat két távvezetéke súlyos károsodást szenvedett. Összesen mintegy 14 km hosszú nyomvonalszakaszon súlyosan megrongálódtak az acél tartószerkezetek, az áram-, és védővezető sodronyok, a szigetelőláncok, valamint egyes oszlophelyeken a beton alaptestek is.
A társaság ügyeleti rendszerének munkatársai az üzemzavari értesítést követően azonnal a legmagasabb szintű szakmai irányítást és kiszolgálást valósították meg az Albertirsa‒Göd I-II. 400 kV-os és az Ócsa‒Zugló 220 kV-os távvezeték meghibásodott szakaszain, elvégezve az elsődleges üzemzavar-elhárítási feladatokat.
A rendkívül kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére az MVM OVIT Zrt. szakszemélyzetének gyors és szakszerű beavatkozása néhány órán belül lehetővé tette az alulkeresztező közművek, utak felszabadítását, a hibás szakaszok lokalizálását, stabilizálását. A magyar átviteli hálózat redundáns felépítésének köszönhetően az érintett szakaszok sérülése nem okozott szolgáltatáskiesést.
A távvezetékek helyreállítási munkálataira kiírt közbeszerzési eljárások márciusban lezárultak. Az MVM OVIT Zrt. az átviteli hálózat tulajdonosával, a MAVIR ZRt.-vel kötött megállapodás szerinti ütemterv alapján megkezdte a két távvezeték megsérült szakaszainak újjáépítését.
Az Albertirsa–Göd I-II. 400 kV-os távvezeték rekonstrukciója során az MVM OVIT Zrt. feladata a meghibásodott 8,25 km-es szakaszon (106‒128. számú oszlopok) a fázis- és védővezetők elbontása és újraszerelése, valamint a sérült optikai kábel cseréje. A 21 oszlophelyen több mint 400 tonna sérült szerkezet elbontása, majd új oszlopok felépítése történik meg. A társaság távvezetéki szakemberei 13 oszlophely alaptesteiből 16 m3 beton és a megrongálódott oszlopcsonk részek elbontását, új, teherbíróbb elemekkel történő helyettesítését, majd az alaptestek helyreállítását és felbetonozását végzik el, 48 m3 beton felhasználásával. Az új oszlopszerkezetek az MVM OVIT Zrt. Acélszerkezeti gyártóüzemében készülnek. A gyártandó távvezetékoszlopok szerkezete speciális, az MVM OVIT Zrt. által eddig nem gyártott típus, ezért az oszlopszerkezet gyártóüzemi próbaszerelése is megtörténik a helyszíni építés-szerelés előtt.
A szakemberek számára az Albertirsa‒Göd I-II. 400 kV-os távvezeték újjáépítése során további különlegességet fog jelenteni az oszlopszerelés folyamata: a rekonstruált oszloptípus olyan nehéz, hogy 3‒5 darabban a földön kell előszerelni, és a darabokat egyenként emelve kell felépíteni.
Magas szintű műszaki koordinációt kíván meg, és látványos, nagydaruk alkalmazását is igénylő munkafolyamatot fog eredményezni a távvezeték egyik feszítőközében a vezetékek újrahúzása is: a távvezetékek az M31-es autópályát, egy 120 kV-os vezetéket és négy 20 kV-os vezetéket keresztezve épülnek újjá a sérült szakaszokon, amelynek során például az autópálya keresztezésben a forgalom számottevő lassítása, vagy akadályozása nélkül – speciális nagydarus technológia alkalmazásával – történik a kivitelezés.
Az Ócsa–Zugló 220 kV-os távvezeték sérülése a 165‒183. számú oszlopokat érintette. Az 5,75 km-es szakasz helyreállítása során az elvégzendő munka terjedelmébe szintén a fázis- és védővezetők elbontása és újrahúzása, valamint új optikai kábel szerelése tartozik. Az MVM OVIT Zrt. szakemberei 16 oszlophelyen összesen 65 tonna sérült szerkezet elbontását végzik el. Ezt követi az újjáépítés, amelyhez az oszlopelemek a társaság acélszerkezeti gyártóüzemében készülnek el. Megrendelői és tervezői döntés alapján a távvezeték épen maradt oszlopalsórészei a helyükön maradnak, ezekre a földön előszerelt új oszlopfelsőrészeket egyben építik rá. Ehhez az impozáns munkafázishoz nyolc hálózatépítő szakembernek kell majd egyidejűleg egy-egy oszlopon tartózkodnia, hogy rögzíthesse az utolsó csavarokat.
A rekonstrukció a megállapított ütemterv szerint ‒ az utómunkálatok, a próbaüzem és az átadás-átvétel elvégzése után ‒ az Albertirsa‒Göd I-II. 400 kV-os távvezetéken június hónapban, az Ócsa‒Zugló 220 kV-os távvezetéken július hónapban befejeződik. A távvezetékek ezt követően ismét teljes körűen üzembe kerülnek.