close
Kivásárolja Paksból az államot az MVM
Áram - Atom - Egyéb

Kivásárolja Paksból az államot az MVM

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közgyűlése döntött arról, hogy az MVM Zrt. megvásárolja az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a Vértesi Erőmű Zrt. nem állami tulajdonú részvényeit.

Az MVM Zrt. közgyűlése a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény 2014. december 24. napjától hatályos módosított rendelkezései alapján döntött az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 883 darab, 10 475 912 Ft értékű részvényének és a Vértesi Erőmű Zrt. 40 428 darab, 10 268 712 Ft értékű nem állami tulajdonban lévő részvényének MVM Zrt. általi megszerzéséről annak érdekében, hogy az MVM Csoport két meghatározó erőműve az MVM Zrt. 100 százalékos tulajdonába kerüljön.

A törvénymódosítás célja az volt, hogy a lakosság és a gazdasági szereplők számára alapvető szolgáltatásokat nyújtó társaságokban az állami részvényes vételi jogot gyakorolhasson az ellátásbiztonság növelése és a nemzetgazdasági stratégiai célok megvalósulása érdekében. A részvénycsomagok piaci értékelésében a Deloitte és a PricewaterhouseCoopers nemzetközi tanácsadók működtek közre.

Horváth Péter Jánost az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatójává nevezték ki, ezért a nemzeti energetikai társaságban betöltött vezérigazgatói munkaviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetéséről határozott az MVM Zrt. közgyűlése. A Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat elismeréssel is kitüntetett szakember több mint másfél éven keresztül volt az MVM Zrt. vezérigazgatója, amely idő alatt eredményes munkájával hozzájárult a nemzeti energetikai társaságcsoport földgázpiaci szerepvállalásának további erősödéséhez, regionális szerepének meghatározóvá válásához. Horváth Péter János 2010-től töltötte be a Magyar Energia Hivatal elnöki pozícióját, korábban a MOL Nyrt.-nél dolgozott különböző vezető pozíciókban.

A közgyűlés döntése értelmében az MVM Zrt. Igazgatóságának tagjává választották 2015. április 8-tól dr. Szivek Norbertet, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatóját, továbbá a Felügyelő Bizottság tagjává választották dr. Szutrély Gergely Ferencet, az MNV Zrt. jogi főigazgatóját.