close
Kanadai uránexport az Emírségekbe
Atom - Egyéb

Kanadai uránexport az Emírségekbe

Kanada nukleáris együttműködési megállapodást kötött az Egyesült Arab Emírségekkel (EAE) különböző berendezések, szolgáltatások és urán beszállítására – jelentette be kanadai külügyminisztérium. A miniszter, John Baird szerint a megállapodás alapján a kanadai cégek lehetőséget kapnak, hogy berendezéseiket, szolgáltatásaikat és uránt adjanak el az EAE polgári nukleáris piacán.

A megállapodás célja az együttműködés megalapozása a kijelölt civil nukleáris létesítményekkel kapcsolatban, amelyeket alávetnek a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség biztosítéki ellenőrzésének. Tehát a kanadai cégek részére megnyílik a piac, de egyben biztosított, hogy a kanadai nukleáris anyagok, technológiák és berendezések kizárólag polgári célokat fognak szolgálni. A megállapodás garantálja, hogy Kanada fellépjen az urán export védelmének érdekében – írta a NucNet.

Az Emírségek négy dél-koreai APR-1400 típusú reaktor blokkot épít a Barakah telephelyen, amelyek közül az első kettő 2017-ben és 2018-ban léphet üzembe, míg a harmadik és negyedik blokk 2019-től, illetve 2020-tól működhet. Az építkezés hivatalosan idén júliusban kezdődött meg.