close
Kanada növeli az atomerőművek kiberbiztonságát
Atom - Egyéb

Kanada növeli az atomerőművek kiberbiztonságát

A kanadai atomerőműveknél 2008-ban azonosított számítógépes biztonsági hiányosságok felszámolása érdekében tettek lépéseket Kanadában, az ország Nukleáris Biztonsági Bizottsága (Canadian Nuclear Safety Comission – CNSC) szerint.

A kiberbiztonsági program célja a nukleáris biztonsági és nukleáris védettségi rendszerek megóvása számítástechnikai támadásokkal szemben. Egyben azt is biztosítják, hogy nukleáris védettséggel, valamint nukleáris anyagokkal kapcsolatos információk ne kerülhessenek veszélybe. A CNSC 2008-ban felkérte az atomerőművek üzemeltetőit, hogy végezzék el önértékelésüket a kiberbiztonság, valamint a kibertámadásokra való felkészültség szempontjából, indítsanak szisztematikus programot a potenciális fenyegetettség kezelésére és hajtsák végre a szükséges óvintézkedéseket – közölte a NucNet.

A CNSC szerint a védettséggel kapcsolatos információk jórészt bizalmasak, de azt megerősítették, hogy a telephely-specifikus elemzések et elvégezték, és a hiányosságok felszámolását célzó intézkedéseket végrehajtották. Fontosnak tartották kiemelni, hogy a nukleáris biztonsággal összefüggő rendszerek izoláltak és elválasztottak az internettől. A közlemény szerint a CNSC-n belül létrehoztak egy nemzeti és nemzetközi partnerekkel együttműködő multidiszciplináris csoportot is, amely kifejezetten a meglévő és leendő atomerőművek kiberbiztonságával foglalkozik.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.