close
Júniusig rendeződhez az orosz-ukrán gázárvita
Blog - Egyéb - Gáz

Júniusig rendeződhez az orosz-ukrán gázárvita

Júniusig rendeződhet az Ukrajnába irányuló orosz földgázszállítások körüli orosz-ukrán elszámolási vita – mondta az Európai Bizottság energiaügyi biztosa az orosz és az ukrán szakminiszterrel, és a Gazprom vezetőjével folytatott megbeszélése után.

Günther Oettinger szerint “jó eséllyel” június 1-jéig létrejön a megállapodás arról, hogy Kijev miként rendezi az orosz földgázszállítások kifizetetlen számláit. A hétfői találkozón már körvonalazódott a megoldás, az elképzelés szerint első lépésként Kijev csütörtökön átutal Moszkvának 2 milliárd dollárt, hogy jelezze jó szándékát, majd június 7-én kifizet további 500 millió dollárt – mondta az uniós biztos az Alekszandr Novak orosz energetikai és szénipari miniszterrel, Jurij Prodan ukrán gazdasági miniszterrel és Alekszej Millerrel, a Gazprom orosz állami energetikai cég elnökével folytatott tárgyalás után. A megállapodásnak ehhez az első részéhez a két kormány beleegyezése is szükséges, és amennyiben ez megvan, pénteken folytatódhat tovább a tárgyalás – mondta Günther Oettinger.

Jurij Prodan a találkozó után azt mondta, hogy még nem egyeztek meg a rendezési terv első eleméről. Csütörtökig az ukrán és az orosz félnek is ki kell alakítania az Európai Bizottság javaslatára vonatkozó álláspontját – ismertette a miniszter, hangsúlyozva, hogy Kijev átfogó megállapodást kíván kidolgozni, a tárgyalások tétje pedig “az igazságos piaci ár”.

Orosz adatok szerint Ukrajna 3,5 milliárd dollárral tartozik az utóbbi hónapokban leszállított – és jelentősen megemelt áron kiszámlázott – földgázért. Az orosz vezetés jelezte, hogy júniustól csak annyi földgázt tudnak szállítani a szomszédos országba, amennyit az ukrán partner előre kifizet.

Az ügyben május elején kezdődött háromoldalú, orosz-ukrán-uniós egyeztetés az Európai Bizottság kezdeményezésére. Kijev a tárgyalásokon azt kívánja elérni, hogy az orosz fél a jelenlegi, az európai piacon rendkívül magasnak számító 485 dollárról a korábbi 268 dollárra csökkentse a földgáz ezer köbméterenkénti árát.

A Naftogaz ukrán állami energetikai társaság nem fizette ki a gázszámlákat februárban, márciusban áprilisban és májusban, ennek ellenére a gázszállításokban nem volt fennakadás. Ugyanakkor az elszámolási vita veszélyezteti az Európai Unió földgázellátását, mert az orosz forrásból származó gáz többnyire az Ukrajnán keresztülhaladó vezetékeken ér el az EU-ba. Moszkva jelezte is, hogy aggódik az Ukrajna területén keresztül Európába irányuló gázszállítások jövője miatt.

Az Európai Bizottságnak az a szándéka, hogy pénzügyi segítséget nyújtson a Naftogaznak, segítsen az ukrán gázcég stabilizálásában.