close
Jövőre építik a kínai Zhangzhou atomerőművet
Atom - Blog - Egyéb

Jövőre építik a kínai Zhangzhou atomerőművet

2015. október 1-én kezdődik a kínai Zhangzhou atomerőmű építése, jelentette be Zhangzhou város Környezetvédelmi Hivatala (Environmental Protection Office – EPO) egy közleményben. A Fujian tartományban elhelyezkedő Zhangzhou atomerőműnek összesen hat AP1000 típusú blokkja lesz, amikor végleg elkészül. A létesítő és az üzemeltető egyaránt a China National Nuclear Corporation (CNNC).

Az első fázisban négy reaktor épülhet meg, közülük az első 2020-ban lép üzembe. A Zhangzhou EPO szerint a blokkok telephelye 75 km-re lesz a várostól és délről, keletről és északról víz veszi körül. A tartományban egyébként ez lesz a harmadik nukleáris építkezés a Fuqing és a Ningde atomerőművek után.

A Zhangzhou nukleáris projektet még 2007-ben kezdeményezték, amikor a hatóságok megkezdték a telephellyel kapcsolatos előkészítő munkálatokat. A japán Fukushima Daiichi atomerőmű 2011. márciusi balesete nyomán a projektet felfüggesztették, hogy a hatóságok minden Kínában tervezés alatt álló erőművet átfogóan átvizsgálhassanak a biztonság szempontjából. Végül 2014. januárban kapták meg az előkészítő munkák folytatására az engedélyt a telephelyen.

2014. januárban a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság (China’s National Development and Reform Commission) úgy nyilatkozott, hogy felgyorsítják a part menti atomerőművek engedélyezését.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség reaktor adatbázisa (Power Reactor Information System – Pris) szerint Kínában 16 900 GW beépített nukleáris kapacitás van jelenleg és további 27 756 gigawattot építenek, ami összesen 44 656 GW nettó kapacitást jelent. Mindezt 21 üzemelő blokk és 28 építés alatt álló szolgáltatja.

Forrás: NucNet