close
Négy reaktort állított le az EDF Nagy-Britanniában
Atom - Egyéb

Négy reaktort állított le az EDF Nagy-Britanniában

Az EDF Energy két-két atomerőművi blokkot állított le a Heysham A és a Hartlepool atomerőművekben, miután lehetséges anyaghibákat detektáltak a Heysham A 1. blokki gőzfejlesztőjében található központi csőben (gerincben), áll a cég közleményében.

A hibákat először a Heysham A-1 tartály gerinccsövén észlelték 2013-ban egy rutin ultrahangos vizsgálat „nem várt eredményeként”. Az EDF Energy ugyanezen vizsgálatokat elvégezte az atomerőmű további hét gerinc csővezetékén, valamint a 2. blokkon és a két Hartlepool blokkon. Ezen vizsgálati eredmények nem mutattak eltérést.

Egy későbbi vizsgálat során a Heysham A-1 üzemanyag átrakása és karbantartása során 2014-ben megerősítették a repedés jelenlétét a gerincen, ahogyan a korábbi vizsgálatok mutatták. Így a reaktor leállított állapotban marad mindaddig, amíg a részletes vizsgálatok le nem zajlanak. Ennek időigényét az EDF Energy 8 hétre becsüli.

A Heysham A-2 blokk és a Hartlepool blokkokat elővigyázatossági intézkedésként állították le, hogy elvégezhessék a vizsgálatokat és biztosítsák a reaktorok biztonságos üzemeltetését. Az EDF Energy szerint a monitorozó berendezések felszerelése több napig is eltart, mielőtt a brit hatóság, az ONR (Office for Nuclear Regulation) engedélyezheti a továbbindulást. Az ONR elégedett az EDF Energy döntésével, mivel megfelelő és konzervatív intézkedéseket hoztak.

A gerinc csővezeték és a lehetséges meghibásodása jellemző lehet erre a típusra, ezért kellett a többi blokkot is megállítani. Az ilyen típusú blokkoknak nyolc forralóegysége van, és mindegyikben a középen futó gerinc tartja a körülöttük tekeredő csővezetékek súlyát.

A négy érintett reaktor továbbfejlesztett gázhűtésű típus. A Heysham A-1 és a Hartlepool-1 1983-ban, míg a Heysham A-2 és a Hartlepool-2 1984-ben kezdett üzemelni.

Forrás: NucNet