close
Jön az állami szuperszolgáltató
Áram - Blog - Egyéb - Gáz - Távhő

Jön az állami szuperszolgáltató

A villamosenergia-, a földgáz- és a távhő-közszolgáltatásokat egy társaságcsoportba akarja szervezni a kormány a holding alapú közszolgáltatási rendszer részeként – az erről szóló kormányhatározat a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg.

A kabinet egy augusztus 15-én megjelent határozattal már munkacsoportot hozott létre a nonprofit közszolgáltatási rendszer előkészítésére.
Ennek a munkacsoportnak – a mostani közlönyben olvasható határozat értelmében – úgy kell előkészítenie a jogszabálytervezeteket, hogy a villamosenergia-, a földgáz- és a távhő-közszolgáltatásokat egy társaságcsoportba szervezzék.

Emellett úgy kell kidolgozni a javaslatokat a munkacsoportnak, hogy az egységes közműszolgáltató társaságcsoport, valamint a központi adatfeldolgozó társaság feletti tulajdonosi jogokat és a közszolgáltatásokkal kapcsolatos általános szabályozási jogkört a Miniszterelnökséget vezető miniszter lássa el, a nemzeti fejlesztési miniszter pedig gondoskodjon az energiaellátás biztonságáról, lássa el az árszabályozási feladatokat, továbbá a közszolgáltatások megrendelésével kapcsolatos feladatokat.

A munkacsoportot létrehozó, augusztus 15-én megjelent határozat szerint a kormány a közszolgáltatási rendszer átalakítása érdekében egyetért egy olyan állami tulajdonú holding létrehozásával, amely nonprofit alapon, a szolidaritás elvét figyelembe véve, kis ráfordítással, fenntarthatóan működik.

Az új közszolgáltatási rendszer előkészítésére, a szabályozási, gazdasági megalapozó feladatok elvégzésére a Miniszterelnökséget vezető miniszter vezetésével, az igazságügyi miniszter, a nemzeti fejlesztési miniszter és a belügyminiszter részvételével munkacsoport alakítását írta elő a határozat. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökét pedig felkérték, hogy segítse a munkacsoportot. A jogszabály szerint meg kell vizsgálni valamennyi közmű-szolgáltatási szektor – hulladékgazdálkodás, víziközmű-szolgáltatás, kéményseprő-ipari szolgáltatás, távhőszolgáltatás, villamos energia szolgáltatás, földgázellátás – helyzetét.

A kormányhatározat előírta, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter – az igazságügyi miniszterrel, a nemzeti fejlesztési miniszterrel és a belügyminiszterrel együtt – szeptember 15-ig nyújtson be előterjesztést a holding alapú közszolgáltatási rendszer kialakításához szükséges jogszabály-módosítási javaslatokról, a gazdasági megalapozó számításokról.