close
Behelyezték a kínai Sanmen-1 reaktorba a reaktortartályt
Atom - Egyéb

Behelyezték a kínai Sanmen-1 reaktorba a reaktortartályt

Elkészültek a reaktortartály belső szerkezeti elemei a kínai Sanmen-1 blokkon – közölte a Sanmen Nuclear Power Company (SNPC). A III+ generációs AP1000 típusú reaktor Zhejiang tartományban épül.

A telepített berendezések az üzemanyag rögzítését és védelmét, a reaktorzóna mérőrendszerének kivezetését és a szabályozó rudak megvezetését szolgálják, egyben átirányítják a hűtőközeget a reaktorzónán. Az SNPC szerint a berendezések telepítése fontos mérföldkövet jelentenek a reaktor építésében és lehetővé teszik, hogy megkezdődhessenek a hideg és melegjáratási tesztek.

Augusztus 18-án lezajlott a biztonsági hűtővíz-rendszer első tesztje is a Sanmen-1-ben. A rendszer része a nukleáris szigetnek, és kiszolgálója a passzív hőelvonó rendszernek, a pihentető medence hőcserélő rendszerének és a reaktor hűtőközegének áramoltatásában részt vevő rendszereknek.

Az SNPC szerint augusztus 15-én befejezték a generátor állórész hűtőrendszerének 36 napos tisztítási műveletét. A telephelyen két AP1000 típusú reaktort építenek. További két ilyen blokk épül Haiyangban, Shandong tartományban.

Forrás: NucNet