close
Jócskán alábecsülték az Angarába ömlött olaj mennyiségét
Egyéb - Olaj

Jócskán alábecsülték az Angarába ömlött olaj mennyiségét

Több mint százszorosan alábecsülték az orosz illetékesek a szibériai Angara folyón múlt héten történt dízelolaj-szennyezés mértékét – közölte szerdán az érintett Irkutszk megye vezetése. Múlt csütörtökön a rendkívüli helyzetek minisztériumának regionális igazgatósága azt közölte, hogy két tonna dízelolaj ömlött a folyóba. Ehhez képest két nappal később már 44 tonnáról szólt a hivatalos jelentés, amelyet most ismét helyesbítettek: a megye vezetése szerint több mint 300 tonnányi szennyezőanyagról van szó.

A szennyeződés az Irkutszktól északra fekvő Uszolje-Szibirszkoje településen lévő Pribajkal állami vegyi kombinát vezetékből került a Bajkál tóból egyedüliként kiömlő folyóba.
A vezetéket illegálisan vágták el, hogy megcsapolják. A bűncselekmény négy gyanúsítottját azóta a rendőrség őrizetbe vette. A környezeti katasztrófa miatt Szvirszk és Cseremhovo városokban és Cseremhovo járásban szükségállapotot hirdettek. Cseremhovónál átmenetileg megszüntették a vízkivételt a folyóból. A szükségállapot a régióban 77 ezer embert érintett.

A Ria Novosztyi hírügynökség szerdai jelentése szerint a kárelhárítás még tart. A vízszűrő berendezésekhez szükséges aktív szenet pedig csak szombaton tudták leszállítani Kínából Irkutszkba. Cseremhovót viszont kedd óta már újra az Angarából kiemelt vízzel látják el. Az iskolák ismét működnek, az óvodákat azonban továbbra is zárva tartják.

Időközben arról érkeztek jelentések, hogy újabb olajfolt közeledik Cseremhovó felé, de a hatóságok azzal nyugtatták a lakosságot, hogy az nem befolyásolja a vízkivételt. Az ivóvíz minőségét folyamatosan ellenőrzik – közölte a helyi kormányzat illetékes minisztere.