close
250 millió dollárt fektet be a Mol Kazahsztánban
Egyéb - Olaj

250 millió dollárt fektet be a Mol Kazahsztánban

További mintegy 250 millió dollárt fektet be a Mol Kazahsztánban, ahol a tervek szerint 2015-ben indulhat meg az az olajkitermelési projekt, amelynek előkészítését a magyar olajipari cég irányítja. Erről Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója beszélt korábban a kazah fővárosban, Asztanában.

Hernádi Zsolt felidézte, az 1990-es évek elejétől vesz részt Magyarország a kazahsztáni szénhidrogénkincs felkutatásában, kibányászásában. A Mol 2004-ben vásárolt be egy projektbe, amelyben ma 27,5 százaléka van a magyar olajipari vállalatnak. Néhány év sikertelen próbálkozás után a Mol átvette ennek a projektnek az irányítását, tehát ma gyakorlatilag Mol-szakemberek végzik a kutatás irányítását – elevenítette fel az elnök-vezérigazgató.

Hangsúlyozta, hogy 2011-ben nagy siker volt, amikor mintegy 200 millió hordó olajegyenértéket találtak. Ennek lehatárolása, a kutatások befejezése a következő két évben lezajlik. Ehhez újabb négy kutat kell fúrni, és további körülbelül 250 millió dollárt kell még befektetnie csak a Molnak. “Így el fogjuk érni a 350 millió dolláros összbefektetést, és el fog indulni a termelés 2015-ben a terveink szerint” – jelentette ki Hernádi Zsolt, hozzátéve, hogy a csúcskitermelés körülbelül egymillió tonna olajegyenérték lesz majd.

Arra, kérdésre, hogy mekkora jelentőségű a Mol tevékenyégében a kitermelés elindítása, az elnök-vezérigazgató közölte: ez a Mol-csoport teljes szénhidrogénkészletének az öt százaléka. Jelezte egyúttal, hogy további befektetésekre készülnek Kazahsztánban, és biztos ezek sikerében is. Arra a kérdésre, hogy ha kerülne Magyarországra kazah olaj, hatással lenne-e az árakra, Hernádi Zsolt azt válaszolta: az árakra nem, az ellátásbiztonságra viszont igen. A mostani tárgyalások fontosságát szerinte az adja, hogy a két ország kifejezheti együttműködési szándékát politikai szinten is.