close
Itt az osztrák gáztőzsde!
E-mobilitás - Egyéb - Gáz

Itt az osztrák gáztőzsde!

Már csak az illetékes hatóságok jóváhagyására vár, hogy az ausztriai gázkereskedelmi központ tőzsdeként működjön. Felerészben orosz, felerészben osztrák kézben lesz. A központ már most is az egyike Európa legnagyobb gázelosztóinak, igazából azonban akkor fog felvirágzani, ha számíthat az adriai cseppfolyós földgáz kikötőből érkező, és a Déli Áramlat, vagy a Nabucco gázvezeték által hozott gázra.

Az osztrák OMV, az orosz Gazprom, a bécsi tőzsde és a Centrex Europe megállapodott a Közép-Európai Gázkereskedelmi Központ (CEGH) fejlesztésében, és annak alapjain egy gáztőzsde létrehozásában. Az OMV közleménye szerint azonnali és határidős gáztermékekkel is lehet majd kereskedni a börzén. A CEGH, amely jelenleg az OMV 100 százalékos leányvállalata, jelenleg is térségi gázelosztó szerepet tölt be Baumgartenben, s a közelmúltban alakították át részvénytársasággá. A tervezett tranzakció 2009-re tervezett zárásáig az OMV Gas & Power GmbH, valamint a Gazprom Germania GmbH egyaránt 30 százalékot tulajdonol a CEGH-ben, a Wiener Börse AG és a Centrex Europe Energy & Gas AG pedig 20-20 százalékot. A megállapodás a hatósági jóváhagyások után lép hatályba, ezek közül is a legfontosabb az osztrák tőzsdetörvény és az uniós fúziós szabályok. 

A CEGH egyike Európa legfontosabb gázelosztó központjainak. A nemzetközi gázipari társaságoknak biztosít kereskedelmi lehetőséget Baumgartennél, illetve Ausztria más határkeresztező pontjainál. 2007-ben 17,7 milliárd köbméter gáz kelt el a CEGH-en keresztül, az előző évi mennyiség kétszerese. Ezáltal a CEGH az egyikévé vált a három legnagyobb európai gázkereskedelmi központnak, a szárazföldi Európában. 

Anyavállalata, az OMV Gas & Power GmbH tevékenysége több területet fed le. Foglalkozik gázellátással, marketinggel és kereskedelemmel, a leányvállalatai közé tartozik az EconGas és a romániai Petrom gázipari tevékenysége is. A gázpiaci logisztikai feladatokat az OMV Gas, a Nabucco Gas Pipeline International és az Adria LNG társaságok látják el. A villamos energia piacon a cég az OMV Power Internationalon és a fenti, Central European Gas Hubon keresztül van jelen. Egyike Közép-Európa vezető, gázkereskedelmi és logisztikai társaságainak. 

Az OMV Gas és az EconGas tavaly 7,8 milliárd köbméter gázt adott el, a Petrom Gason keresztül pedig további 5,3 milliárdot. Összesen 64 milliárd köbméter gázt továbbított. Ausztrián kívül szállított Németországon, Olaszországon, Franciaországon, Szlovénián, Horvátországon és Magyarországon keresztül.