close
Továbbra is a tervezettnél kevesebb orosz kőolajat kap Csehország
Egyéb - Olaj

Továbbra is a tervezettnél kevesebb orosz kőolajat kap Csehország

TovĂĄbbra is a szerződĂŠsekben megĂĄllapĂ­tott mennyisĂŠgnĂŠl kevesebb orosz kőolajat kap CsehorszĂĄg – kĂśzĂślte kedden a Jana SmejckĂĄ, az ĂĄllami tulajdonban lĂŠvő Mero energetikai csoport szĂłvivője, amely szĂĄzszĂĄzalĂŠkos tulajdonosa ĂŠs műkĂśdtetője a BarĂĄtsĂĄg kőolajvezetĂŠk csehorszĂĄgi szakaszĂĄnak.

 

A cseh ipari ĂŠs kereskedelmi minisztĂŠrium adatai szerint szeptemberben a szĂĄllĂ­tott mennyisĂŠg csak mintegy 80 szĂĄzalĂŠka volt a szerződĂŠsben lekĂśtĂśttnek, s a kimutatĂĄsok előzetes ĂśsszesĂ­tĂŠse szerint ez a helyzet oktĂłberben sem vĂĄltozott.

Az Unipetrol holding, amelyhez az orosz kőolajat hasznĂĄlĂł CeskĂĄ rafinĂŠrskĂĄ ĂŠs a Parama kőolajfinomĂ­tĂłk tartoznak azt ĂĄllĂ­tja, hogy a finomĂ­tĂłk műkĂśdĂŠsĂŠben nincsenek fennakadĂĄsok, s nincs veszĂŠlyben a kőolajipari termĂŠkek előĂĄllĂ­tĂĄsa.

A BarĂĄtsĂĄg vezetĂŠken keresztĂźl ĂŠrkező kőolaj mennyisĂŠgĂŠt ugyanis a cĂŠg a TAL, majd az IKL, tehĂĄt a nyugati irĂĄnyĂş kőolajvezetĂŠken keresztĂźl ĂŠrkező szĂĄllĂ­tmĂĄnyokbĂłl pĂłtolja. Az orosz kőolajszĂĄllĂ­tĂĄs jĂşnius vĂŠgĂŠig problĂŠmĂĄk nĂŠlkĂźl műkĂśdĂśtt. JĂşliustĂłl kezdve azonban folyamatosan fennakadĂĄsok vannak, s nem ĂŠrik el a szerződĂŠsekben rĂśgzĂ­tett szintet.

A prĂĄgai minisztĂŠrium azt ĂĄllĂ­tja: az oroszok az alacsonyabb szĂĄllĂ­tĂĄsokat azzal magyarĂĄzzĂĄk, hogy a kĂśzvetĂ­tő cĂŠgek rosszabb feltĂŠteleket teremtettek, mint mĂĄs orszĂĄgokba valĂł szĂĄllĂ­tĂĄsok esetĂŠben. LĂŠnyegĂŠben arrĂłl van szĂł, hogy az oroszok nyeresĂŠge a CsehorszĂĄgba szĂĄllĂ­tott kőolaj utĂĄn alacsonyabb, mint mĂĄs orszĂĄgok esetĂŠben. Az orosz fĂŠl most azt javasolta a cseheknek, hogy az Ăşj szerződĂŠseket mĂĄr kĂśzvetĂ­tők nĂŠlkĂźl kĂśssĂŠk meg.

A cseh ipari ĂŠs kereskedelmi tĂĄrca az oroszok javaslatĂĄt elfogadta – kĂśzĂśltĂŠk PrĂĄgĂĄban.

Â