close
A Déli áramlat kockázatosabb a Nabuccónál
Egyéb - Gáz

A Déli áramlat kockázatosabb a Nabuccónál

Nem jĂł vĂĄlasz az “is-is”, el kell kĂśtelezni magukat a Nabucco mellett, mert ha nem, a mĂĄsik “is”, a DĂŠli ĂĄramlat legyűri, meghiĂşsĂ­tja az alternatĂ­v nyugati gĂĄzvezetĂŠk-tervezetet – mondotta lapunknak Zeyno Baran, a tekintĂŠlyes, konzervatĂ­v amerikai Hudson IntĂŠzet egyik igazgatĂłja. Szerinte az oroszok rĂĄjĂĄtszanak EurĂłpa energiapolitikai megosztottsĂĄgĂĄra, hogy sajĂĄt ĂŠrdekeiket ĂŠrvĂŠnyesĂ­tsĂŠk – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Amikor Ăşgy tűnt, hogy a TĂźrkmenisztĂĄnt a Nyugattal ĂśsszekĂśtő terv megvalĂłsulhat, Moszkva elkezdte ĂŠpĂ­teni a Fekete-tenger keleti medencĂŠjĂŠben a DĂŠli ĂĄramlat vezetĂŠket. Ezzel “megĂślte” a TĂźrkmenisztĂĄn-tervet, ĂŠs tovĂĄbb nĂśvelte TĂśrĂśkorszĂĄg OroszorszĂĄgtĂłl valĂł energiafĂźggősĂŠgĂŠt. A Nabucco kontra DĂŠli ĂĄramlat helyzet erre emlĂŠkeztet – figyelmeztet a szakĂŠrtő.

– Ami MagyarorszĂĄgot illeti, ĂŠrthető a tĂśrekvĂŠs, hogy kĂźlĂśnfĂŠle forrĂĄsokbĂłl szerezzen be energiĂĄt, ĂĄm Ăşgy gondolom, ez a szemlĂŠlet – amelyet mĂĄs ĂĄllamok, politikusok is osztanak – rĂśvid tĂĄvĂş ĂŠrdekekre alapozott. TĂşl kell lĂŠpni a rĂśvid tĂĄvĂş szĂźksĂŠgletszemlĂŠleten, stratĂŠgiai megfontolĂĄsokbĂłl csĂśkkenteni kell az OroszorszĂĄgtĂłl valĂł, veszĂŠlyeket rejtő energiafĂźggősĂŠget – ajĂĄnlja az energia-szakĂŠrtő. OroszorszĂĄg energiaszĂĄllĂ­tĂłi sĂşlya tovĂĄbb nőhet: a Kreml ĂŠrdekeit kĂŠpviselő Gazprom az EU-tagok nem egysĂŠges energiakoncepciĂłjĂĄra jĂĄtszik, ezen az alapon megosztja, egymĂĄs ellen kijĂĄtssza őket.

Baran szerint most kell dĂśnteni, ĂŠs letenni a garast a Nabucco mellett (a jĂśvő januĂĄri, MagyarorszĂĄg ĂĄltal szervezett nemzetkĂśzi konferenciĂĄn), mert ha nem a Nabucco lesz az első a DĂŠli ĂĄramlattal valĂł versenyfutĂĄsban, a nyugati gĂĄzvezetĂŠkterv kudarcba fulladhat. A befektetők pĂŠnzĂŠn ĂŠpĂźlő NabuccĂłba ugyanis nem fognak invesztĂĄlni, ha azt lĂĄtjĂĄk, hogy a DĂŠli ĂĄramlat előbb lesz kĂŠsz.

FinanszĂ­rozĂĄs. A DĂŠli ĂĄramlat egyĂŠrtelműen politikai indĂ­ttatĂĄsĂş terv, cĂŠlja a Nabucco-projekt meghiĂşsĂ­tĂĄsa – vĂŠli az amerikai energia-szakĂŠrtő. Előnye, hogy mĂśgĂśtte ĂĄll a Kreml, Putyin kormĂĄnyfő, a politikai szĂĄndĂŠk. Ez a Nabucco szempontjĂĄbĂłl kockĂĄzatokat is rejt. Ám előfordulhat, hogy Moszkva Ăşgy Ă­tĂŠli meg, a csĂśkkenő gĂĄz- ĂŠs olajĂĄrak, a belső ellĂĄtĂĄsi nehĂŠzsĂŠgek, az orosz gazdasĂĄg gondjai, a nemzetkĂśzi pĂŠnzĂźgyi vĂĄlsĂĄg miatt nem kĂŠpes finanszĂ­rozni egyszerre kĂŠt vezetĂŠkrendszer, a DĂŠli ĂŠs az Északi ĂĄramlat megĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt. Ekkor dĂśnthet az Északi mellett, s a MagyarorszĂĄgot is ĂŠrintő DĂŠli ĂĄramlat tervĂŠt ejthetik. A DĂŠli ĂĄramlat egyĂŠbkĂŠnt is legalĂĄbb kĂŠtszer annyiba kerĂźl, mint a hasonlĂł kapacitĂĄsĂş Nabucco, ĂŠs az orosz terv kĂśltsĂŠgei a magas acĂŠlĂĄrak miatt tovĂĄbb nőhetnek. TechnolĂłgiailag ugyanis a Fekete-tenger alatt lefektetendő hosszĂş szakasz nĂŠgy pĂĄrhuzamosan futĂł csőből ĂĄll, ami roppant sok acĂŠlt emĂŠszt fel.

Hogy ĂĄll a verseny? A DĂŠli ĂĄramlat-terv haladĂĄsa lĂĄtszĂłlagos, ugyanis az orszĂĄgonkĂŠnt kidolgozandĂł megvalĂłsĂ­tĂĄsi terv meglehetősen ĂĄttekinthetetlen, sok a tisztĂĄzatlansĂĄg benne. A Nabucco-terv megvalĂłsĂ­tĂĄsa halad, az ellĂĄtĂĄsi Ăştvonalak tisztĂĄzĂłdnak. KĂśzĂśs tĂśrĂśk-amerikai-iraki munkabizottsĂĄg dolgozik az ĂŠszak-iraki gĂĄzmezők ĂŠs a Nabucco tĂśrĂśkorszĂĄgi kiindulĂłpontja (Erzurum) ĂśsszekĂśtĂŠsi tervein, reĂĄlisnak tűnik, hogy Ăśt ĂŠven belĂźl megĂŠpĂźlhet a vezetĂŠk.

Van-e elĂŠg gĂĄz a Nabucco vezetĂŠk tĂĄplĂĄlĂĄsĂĄra? A Hudson IntĂŠzet vezető szakĂŠrtője szerint igen, Irak, AzerbajdzsĂĄn ĂŠs TĂźrkmenisztĂĄn kĂŠszletei bőven fedezik az egyĂŠbkĂŠnt nem tĂşl nagy kapacitĂĄsĂş (ĂŠvi 30 milliĂĄrd kĂśbmĂŠtert, MagyarorszĂĄg szĂźksĂŠgletĂŠnek valamivel tĂśbb mint kĂŠtszeresĂŠt) szĂĄllĂ­tĂł Nabucco vezetĂŠk gĂĄzigĂŠnyĂŠt, ĂŠs a NabuccĂłt kiszolgĂĄlĂł helyi gĂĄzszĂĄllĂ­tĂł rendszerek is kiĂŠpĂźlhetnek addigra, amĂ­g a csővezetĂŠk megĂŠpĂźl. (Mind a Nabucco, mind a DĂŠli ĂĄramlat megvalĂłsĂ­tĂĄsi hatĂĄrideje a jĂśvő ĂŠvtized kĂśzepe felĂŠ csĂşszik.)

Baran szerint McCain szemĂŠlyes ĂźgyĂŠnek tekinti az energiabiztonsĂĄgot, respektĂĄlva GrĂşziĂĄt, UkrajnĂĄt. HangsĂşlyozza a fontos regionĂĄlis szĂśvetsĂŠgesekkel (LengyelorszĂĄggal) a kapcsolatĂŠpĂ­tĂŠst. A demokrata Barack Obama alelnĂśkjelĂśltje, Biden kĂśzvetĂ­tĂŠsĂŠvel mĂŠg nagyobb aktivitĂĄsra, a csővezetĂŠktervekben valĂł rĂŠszvĂŠtelre serkentheti az USA-t. Nőhet a tradicionĂĄlis szĂśvetsĂŠgesek (NĂŠmetorszĂĄg) befolyĂĄsa az amerikai (energia)politikĂĄra.