close
Ismét működött az albertirsai vezeték
Áram - Egyéb

Ismét működött az albertirsai vezeték

Kedvezően értékelte az ukrán energiarendszerből leválasztott úgynevezett Burstin-sziget kéthetes próbaüzemét az európai energiarendszereket egyesítő UCTE által létrehozott műszaki bizottság – számol be róla a Magyar Nemzet, hétfői számában. Április végén kéthetes próbaüzemre párhuzamosan kapcsolódott az európai országok energiarendszereivel Nyugat-Ukrajna villamosenergia-rendszerének egy erre a célra kijelölt része. Az összekapcsolódást többéves előkészítő munka előzte meg. A próbaüzem célja az volt, hogy a szakértők eldönthessék: a Burstin hőerőműből és a nyolcszáz megawattos teljesítményt igénylő fogyasztóból álló sziget műszakilag alkalmas-e az együttműködésre.

Ha az UCTE-ben jóváhagyják a műszaki bizottság javaslatát, július 1-jétől a sziget a Centrel csoporthoz kapcsolódva, Varsó koordinálásával megkezdheti párhuzamos üzemét.

A magyar energiarendszer számára a csatlakozás az ukrán villamosenergia-szállítások megbízhatóságának növekedését jelenti: a most kapcsolatot biztosító egy távvezeték helyett négy vezeték köti majd össze energiarendszereinket, és ennek részeként többek között ismét bekapcsolják a rendszerbe a csaknem tíz éve nem üzemelő, Zapadnoukrainszkaja–Albertirsa közötti, 750 kilovoltos távvezetéket is. A projekt lényeges a kelet- és dél-kelet-európai energiarendszerek távlati együttműködésében. Elősegíti a villamosenergia-kereskedelem bővítését, amelyben Magyarország földrajzi elhelyezkedése alapján fontos szerepet játszik.

A sziget párhuzamos kapcsolásával megteremthető a lehetőség a Munkács (Ukrajna) és Rosiori (Románia) közötti, négyszáz kilovoltos távvezeték üzembevételére is, amelynek fontos szerepe lesz az UTCE jelenleg külön üzemelő déli részének reszinkronizálásában, a bolgár és a román energiarendszer csatlakoztatásában.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.