close
Brüsszel nem ad tanácsot az E.ON-Ruhrgas ügyben
Egyéb - Gáz

Brüsszel nem ad tanácsot az E.ON-Ruhrgas ügyben

A német kormány felelőssége, hogy engedélyezi-e az E.ON-nak, a Ruhrgas többség megszerzését – üzenték Brüsszelből Berlinbe. A Financial Times beszámolója szerint az Európai Bizottság nem kíván tanácsot adni a német kabinetnek, hogy milyen döntést hozzon.Mint ismer, a német versenyhivatal elutasította, hogy az E.ON megszerezze a Ruhrgas többségi részesedését. A cél érdekében az esseni központú energiaipari társaságcsoport többek között értékesítette a németországi üzemanyag kiskereskedelmi piacon meghatározó Aral kúthálózatot üzemelteto Veba Oel-t, a British Petroleumnak, amely némi készpénz kíséretében átadta Ruhrgas részvénypakettjét.

A német jogszabályok szerint azonban a gazdasági miniszter bizonyos esetekben felülbírálhatja a versenyhivatal döntését, azonban korábban Brüsszelben jelezték: nem vennék jó néven, ha a kormány direkt módo beavatkozna egy ilyen versenyjogi ügybe.

Berlinben júliusra ígérik a döntést.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.