close
Torlódás a határkeresztező hálózatokon
Áram - Egyéb

Torlódás a határkeresztező hálózatokon

A határkeresztező kapacitások bővítése nem minden esetben jelent megoldást az alkalmanként kialakuló torlódások problémájára – állapították meg az energyforum.net Frankfurtban rendezett áramkereskedelmi konferenciájának résztvevői. A torlódásokat a rossz szabályozás is okozhatja – jelezte Martin Fuchs, az E.ON hálózati társaságának vezérigazgatója, az ETSO, az eusórpai hálózati társaságok szervezetének tagja. Példaként Hollandiát említette, az ottani zöld áramra vonatkozó szabályozást, amelynek eredményeként a holland áram olcsóbb, mint az import, s ezért nincs torlódás a határkeresztező hálózaton.

A holland energiahivatal vezetője szerint azonban nem feltétlenül jó, ha nincs túlterhelve a nemzetközi átviteli hálózat, mert ez a hálózati társaságoknak azt jelzi: túlzásba vitték a fejlesztést, a fogyasztók pedig leállnak költségcsökkentő programjaikkal.

Rudi Hakvoort úgy vélte, egy gazdaságilag hatékony európai piacon kétségtelenül lesznek torlódások, de van egy pont, ameddig ezek kezelése olcsóbb, mint a hálózatok bővítése. A holland szabályozó hatóság első embere számos példát is említett a hálózati „dugók” megoldására.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.