close
Az UTEC-Thomsen Nagyigmándon is szélerőművet épít
Áram - Egyéb - Megújuló

Az UTEC-Thomsen Nagyigmándon is szélerőművet épít

A nagyigmándi önkormányzat legutóbbi ülésén hozzájárult ahhoz, hogy a község határában szélerőműparkot építsen az UTEC-Thomsen Magyarország Kft. Az önkormányzat ehhez egy 200 hektáros területet különleges övezetnek nyilvánít, ahol a lakóövezettől 800 méteres távolságra állíthatja fel az áramtermelő tornyokat a német társaság – számol be róla hétfői számában a Napi Gazdaság. A Veszprém megyei Tés és Polgárdi, valamint a Fejér megyei Zámoly után a Komárom-Esztergom megyei Nagyigmándi község önkormányzatánál kezdeményezi a német UTEC-Thomsen szélerőműpark felépítését. A település határában lévő 200 hektáros területen a geológiai viszonyoktól függően 30-35 darab, egyenként 1,5-2,5 MW teljesítményű széltorony telepítését tervezik.

A helyhatóság készségesen járult hozzá a tervek megvalósításához. Döntése mellett szól például, hogy a megújuló erőforrások között számon tartott szélenergia környezetbarát módon hasznosítható és az önkormányzat részéről nem igényel mást, mint a szükséges földterület biztosítását. A létesítmény minden költsége a beruházót terheli. Előnyt jelent a földtulajdonosoknak, hogy a parcellákon szinte mindenütt folytathatják a mezőgazdasági termelést.

Bevételt jelent a gazdáknak az a hosszú távú, a beruházó számára földhasználati jogot biztosító szerződés is, amelyet a befektető cég ajánl a területre érvényes szolgalmi jog bejegyzése mellett. Ennek fejében földhasználati díjat fizetnek a tulajdonosoknak, amely az első 13 évben a megtermelt áram eladásából származó árbevétel 15 százaléka, a szerződés időtartamának második felében pedig 2,5 százaléka. A helyi közigazgatásnak a befektető a településfejlesztési szerződés keretén belül a környezetvédelmi célok megvalósításához egyszeri, illetve éves támogatást nyújt. Előbbi összege 1,2 millió forint, utóbbié 250 ezer forint szélkerekenként. Ez a bevétel még emelkedik az üzemeltető társaság iparűzési adójával.

A tervek szerint 2-3 év alatt kiépítik a nagyigmándi szélerőműparkot. Megszüntetése után a beruházó saját költségén köteles a terület teljes rekultivációjára.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.