close
Huszonöt éve üzemel az első paksi blokk
Atom - Egyéb

Huszonöt éve üzemel az első paksi blokk

A Paksi Atomerőmű tovĂĄbbi hĂşsz ĂŠves Ăźzemidő hosszabbĂ­tĂĄsĂĄhoz kapcsolĂłdĂł engedĂŠlyezĂŠsi eljĂĄrĂĄs első lĂŠpĂŠsekĂŠnt jĂśvőre kell a legrĂŠgebben műkĂśdő egyes blokk hosszĂş tĂĄvĂş ĂźzemeltetĂŠsi programjĂĄt benyĂşjtani az OrszĂĄgos Atomenergia Hivatal NukleĂĄris BiztonsĂĄgi IgazgatĂłsĂĄgĂĄhoz, majd az ĂźzemeltetĂŠsi engedĂŠlyt 2012-ben kell megĂşjĂ­tani. Ezen tĂşlmenően hamarosan a kormĂĄny elĂŠ kerĂźl a Paksi Atomerőmű Ăşjabb blokkokkal tĂśrtĂŠnő bővĂ­tĂŠsĂŠről kĂŠszĂźlt elemzĂŠs – jelezte Kocsis IstvĂĄn, a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. vezĂŠrigazgatĂłja az egyes blokk 25. ĂŠves Ăźzembe helyezĂŠsi ĂŠvfordulĂłja kapcsĂĄn.

HuszonĂśt ĂŠve, 1982. december 14-ĂŠn indĂ­tottĂĄk el az egyes blokki reaktort, majd december 28-ĂĄn tĂśrtĂŠnt meg az egyes turbina pĂĄrhuzamos kapcsolĂĄsa, vagyis ekkor csatlakozott a hazai villamosenergia-hĂĄlĂłzatra a Paksi Atomerőmű első blokkja. KovĂĄcs JĂłzsef vezĂŠrigazgatĂł a blokk jubileumi ĂźnnepsĂŠgĂŠn elmondta, hogy az erőmű mĂĄr az első ĂŠvben 2,5 milliĂĄrd kilowattĂłra villamos energiĂĄt termelt, biztosĂ­tva a magyar ĂĄramigĂŠny 10 szĂĄzalĂŠkĂĄt, majd hozzĂĄtette: a kĂśvetkező időszak legjelentősebb feladata, hogy felkĂŠszĂźljenek az Ăźzemidő hosszabbĂ­tĂĄsra.

A Paksi Atomerőmű egyes blokkja 2007. oktĂłber vĂŠgĂŠig 84 terawattĂłra villamos energiĂĄt termelt, ami tĂśbb mint kĂŠtszerese az orszĂĄg mai ĂŠves ĂĄramfogyasztĂĄsĂĄnak. Az elmĂşlt 25 ĂŠv alatt a blokk rendelkezĂŠsre ĂĄllĂĄsa 85,2 szĂĄzalĂŠkos volt. Az egyes blokkot kĂśvetően 1984-ben a kettes, 1986-ban a hĂĄrmas ĂŠs vĂŠgĂźl 1987-ben a nĂŠgyes blokkal bővĂźlt a Paksi Atomerőmű, amely az időkĂśzben elvĂŠgzett biztonsĂĄgnĂśvelő programoknak, Ă­gy pĂŠldĂĄul az 1994-ben befejeződĂśtt AGNES projektnek kĂśszĂśnhetően mindenben megfelel a hasonlĂł korĂş nyugat-eurĂłpai erőművek biztonsĂĄgi szĂ­nvonalĂĄnak. Ezek a biztonsĂĄgnĂśvelő intĂŠzkedĂŠsek alapoztĂĄk meg a teljesĂ­tmĂŠnynĂśvelĂŠs ĂŠs Ăźzemidő hosszabbĂ­tĂĄs lehetősĂŠgĂŠt. Az atomerőmű nĂŠgyes blokkja 2006. szeptember 28-ĂĄn ĂŠrte el eredeti teljesĂ­tmĂŠnyĂŠnek 108 szĂĄzalĂŠkĂĄt, majd idĂŠn jĂşlius 19-ĂŠn az egyes blokki reaktor teljesĂ­tmĂŠnye is elĂŠrte az engedĂŠlyezett 108 szĂĄzalĂŠkos ĂŠrtĂŠket. EzĂĄltal a kĂŠt blokk nĂŠvleges villamos teljesĂ­tmĂŠnye 500 megawatt lett. A kettes ĂŠs hĂĄrmas blokki teljesĂ­tmĂŠnynĂśvelĂŠs előkĂŠszĂźletei szintĂŠn zajlanak. A szĂźksĂŠges ĂĄtalakĂ­tĂĄsokat kĂśvetően a blokkokon 2008-ban elkezdődik a teljesĂ­tmĂŠnynĂśvelĂŠs megvalĂłsĂ­tĂĄsa, ĂŠs 2009-ben a tervek szerint mĂĄr mind a nĂŠgy paksi blokk nĂŠvleges villamos teljesĂ­tmĂŠnye 500 megawatt lesz.

 

Az atomerőmű blokkjait eredetileg 30 ĂŠves Ăźzemidőre terveztĂŠk, ĂĄm az időkĂśzben elvĂŠgzett biztonsĂĄgnĂśvelő intĂŠzkedĂŠsek, az ĂźzemeltetĂŠs tapasztalata, valamint az engedĂŠlyezĂŠsi eljĂĄrĂĄshoz kĂśtĂśtt vizsgĂĄlatok mind azt igazoljĂĄk, hogy tovĂĄbbi 20 ĂŠvvel biztonsĂĄgosan kitolhatĂł az Ăźzemidő. A berendezĂŠsek jelentős tartalĂŠkai ĂŠs tĂşlmĂŠretezettsĂŠge, az 1998-2002 kĂśzĂśtt vĂŠgrehajtott tovĂĄbbi biztonsĂĄgnĂśvelő intĂŠzkedĂŠsek, valamint a gondos ĂźzemeltetĂŠs ĂŠs karbantartĂĄs garantĂĄljĂĄk, hogy biztonsĂĄgi ĂŠs műszaki szempontbĂłl megvalĂłsĂ­thatĂł az Ăźzemidő hosszabbĂ­tĂĄs, amely gazdasĂĄgossĂĄgi szempontbĂłl is rendkĂ­vĂźl jĂł befektetĂŠs. Ugyanis az elvĂŠgzett szĂĄmĂ­tĂĄsok azt mutatjĂĄk, ha az eredetileg tervezett időpontban, vagyis 2012-2017 kĂśzĂśtt leĂĄllĂ­tanĂĄk a blokkokat, akkor a villamos energia hazai előĂĄllĂ­tĂĄsi kĂśltsĂŠge kĂśzel 20 szĂĄzalĂŠkkal emelkedne, ĂŠs a CO2 kibocsĂĄtĂĄs 30 szĂĄzalĂŠkkal nĂśvekedne, ha mĂĄsmilyen, pĂŠldĂĄul fosszilis energiahordozĂłra ĂŠpĂźlő erőművel kellene a kieső termelĂŠst pĂłtolni. A gazdasĂĄg energiafelhasznĂĄlĂĄsĂĄt vizsgĂĄlva lĂĄthatĂł, hogy 2020-ra a jelenlegi 8500 megawatt beĂŠpĂ­tett kapacitĂĄst hozzĂĄvetőlegesen 11000 megawattra kell nĂśvelni, mikĂśzben mintegy 4000 megawatt rĂŠgi ĂŠs elavult erőművi kapacitĂĄst kell pĂłtolni, vagyis Ăśsszesen 6500 megawatt Ăşj erőművi kapacitĂĄst kell lĂŠtesĂ­teni. Ez a paksi blokkok meghosszabbĂ­tĂĄsa nĂŠlkĂźl 8500 megawatt lenne.

 

Az Ăźzemidő hosszabbĂ­tĂĄs ĂŠs teljesĂ­tmĂŠnynĂśvelĂŠs mellett egyre tĂśbbszĂśr vetődik fel az Ăşj atomerőművi blokkok ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠnek szĂźksĂŠgessĂŠge. Az ellĂĄtĂĄs biztonsĂĄgi, kĂśrnyezetvĂŠdelmi, gazdasĂĄgossĂĄgi szempontokat, valamint a CO2 kereskedelem egyre jelentősebbĂŠ vĂĄlĂĄsĂĄt figyelembe vĂŠve kĂŠzenfekvő megoldĂĄs Ăşj atomerőművi blokk, vagy blokkok lĂŠtesĂ­tĂŠsĂŠt mĂŠrlegelni. Ennek a szempontnak a vizsgĂĄlatakor automatikusan felmerĂźlő kĂŠrdĂŠs a lehetsĂŠges helyszĂ­n kivĂĄlasztĂĄsa. Ezzel kapcsolatosan Paks kĂŠtsĂŠgtelenĂźl sok előnnyel rendelkezik, hiszen itt rendelkezĂŠsre ĂĄll a szĂźksĂŠges szakmai tudĂĄs, a meglĂŠvő infrastruktĂşra, a kiĂŠpĂźlt villamos hĂĄlĂłzati csatlakozĂĄs ĂŠs elegendő hely is rendelkezĂŠsre ĂĄll tovĂĄbbi kĂŠt blokk felĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre. Ezeket az előnyĂśket igyekszik a paksi ĂŠs a tulajdonos MVM vezetĂŠse is a dĂśntĂŠshozĂłk tudomĂĄsĂĄra hozni, ezĂŠrt – mint Kocsis IstvĂĄn, az MVM vezĂŠrigazgatĂłja jelezte – hamarosan a kormĂĄny elĂŠ kerĂźl a Paksi Atomerőmű Ăşjabb blokkokkal tĂśrtĂŠnő bővĂ­tĂŠsĂŠről kĂŠszĂźlt elemzĂŠs.