close
Háromoldalú egyeztetést tartanak Szlovákiában a gázszállításról
Blog - Egyéb - Gáz

Háromoldalú egyeztetést tartanak Szlovákiában a gázszállításról

Szlovákia, Ukrajna és az Európai Bizottság (EB) részvételével háromoldalú egyeztetést tartanak a jövő héten Szlovákiában az Ukrajnába irányuló gázszállítás lehetőségeiről – közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség pénteken.

Ezt az információt Maros Sefcovic, az EB szlovák alelnöke erősítette meg a hírügynökségnek. A trilaterális találkozó április 15-én lesz, pontos helyszínét még nem közölték. A találkozó központi témája a szlovák gázvezetéken Ukrajnába irányuló földgáz szállítása, annak műszaki feltétele és jogi aspektusa lesz.

A találkozót Robert Fico szlovák kormányfő már csütörtöki – az aktuális ukrán helyzetről tartott – sajtótájékoztatóján kilátásba helyezte, amikor azt mondta: Szlovákia nyitott arra, hogy egy ilyen konferenciát vendégül lásson. Robert Fico úgy vélekedett: az lenne az optimális ha a megoldásokat egy olyan tárgyaláson próbálnák megtalálni, amelyen az összes érintett fél – Ukrajna, az Európai Unió, Oroszország és Szlovákia – részt vesz.

A szlovák kormányfő csütörtökön megerősítette: Pozsony kész arra, hogy földgázvezetékén földgázt juttasson el Ukrajnának, azonban biztosítékokra van szüksége arra, hogy “valaki kifizeti” költségeit. Robert Fico szerint ilyen garanciát jelenleg csak az EB vállalhat.