close
Három csapás a napelemekre Magyarországon
Egyéb - Megújuló

Három csapás a napelemekre Magyarországon

Három a magyar igazság tartja a közmondás, ám törvényalkotónak sikerült ezt is túlszárnyalnia. Az elmúlt időszakban a napelemes rendszerek elterjedését nemhogy nem segíti elő a törvényalkotó, hanem igyekszik minél jobban megsarcolni azt – állítja egy szakmai szervezet.

„Érthetetlen számunkra ez a nagy igyekezet. Az elmúlt egy évben a megújuló energiaipar elleni intézkedés‐sorozatba illeszkedik be a legutóbb kivetett, a sorban ötödik elem, a termékdíj. Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy nem feltétlen az adó, hanem annak átgondolatlannak tűnő mértéke, illetve bevezetésének mikéntje ellen tiltakozunk” – írta közleményében a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség.

Termékdíjasok lettek a kazánok is
A kormányzat nem csak a napelemekre, hanem a modern kazánokra is termékdíjat vetett ki. Ezzel az adó nem csak a megújuló energiaforrásokat sújtja, hanem azokat is, akik energiahatékonysági beruházást hajtanának végre.

Napelemes termékdíj, melynek mértéke 114 Ft/kg. A díj ~ 5%‐al emeli a napelemek árát. (A termékdíj a teljes megújulóipart sújtja.)

A csökkentett átvételi ár, 2015. január 01‐től csökkentett KÁT (kötelező átvételi tarifa) árak, amellyel a megújuló alapú villamosenergia termelő beruházások megtérülési ideje ezzel lényegesen kitolódik, ami a támogatás hiánya miatt már egyébként is kétségessé tette némely beruházást.

Új OTSZ ‐ új költségek: 2015.03.05‐től hatályba lépő új Országos Tűzvédelmi Szabályzat kötelezi a beruházót a napelemes rendszerek mellé táv és kézi működtetésű egyenáramú tűzvédelmi kapcsoló beépítésére, ez további 10‐15 százalékos beruházási többletköltséggel jár.

A ráadás, a megítélt pályázati támogatások drasztikus csökkentése Az elbírált pályázatok támogatási keretének drasztikus csökkentése, a KEOP‐2014‐4.10.0/K és KEOP‐2014‐4.10.0/N pályázatokra szánt támogatási keret drasztikus csökkentése ellen (1260/2014. (IV.22.) Korm. határozat). Mit ér a rezsicsökkentés, ha közben folyamatosan növekednek az adóterhek, gátolva ezzel a fejlett energiatakarékos technológiák, és a megújuló energiahasznosító rendszerek elterjedését – teszi fel a kérdést a szakmai szervezet.

A közlemény szerint érthetetlen és megmagyarázhatatlan, hogy addig, amíg a világ 70 országa átvette az EEG‐t (Német megújuló energia törvényt) nálunk nincs megújuló energia törvény és nagyon hiányzik az öt éve fiókban pihenő METÁR, amely kiszámíthatóvá és tervezhetővé tenné a megújuló energiahasznosító beruházásokat.