close
Újra sztrájkolnak a lengyel szénbányászok
Egyéb - Szén

Újra sztrájkolnak a lengyel szénbányászok

A 26 ezer embert foglalkoztató sziléziai Jastzrebi Széntársaság Kft. (JSW SA) 5 bányájában rotációs sztrájkot indítottak szerda reggel a bányászok a tervezett költségcsökkentési intézkedések ellen tiltakozva.

A JSW SA a legnagyobb lengyel munkáltató, a 35 ezer embert foglalkoztató JSW csoport része. A JSW csoport a koksz legnagyobb európai előállítója, a kőszén jelentős kitermelője. A sztrájkról a JSW SA által foglalkoztatott bányászok döntöttek egy szavazáson, melyet a hét elején a bányászszakszervezet írt ki.  A JSW csoport 2014 első három negyedévében 320 millió zloty (71,4 millió euró) veszteséggel végzett, miközben 2011-ben még 2 milliárd zloty (473 millió euró) jövedelmet hozott. 

A széntársaság igazgatósága 2015-ben befagyasztaná a fizetéseket, az évi prémiumot a JSW jövedelmétől tenné függővé, megszüntetne egyes munkavállalói kedvezményeket. A bányászok az erre irányuló tervek mellett azt is kifogásojlák, a JSW azt a 9 bányászt bocsátaná el munkahelyéről, akik legnagyobb lengyel bányacég, a Széntársaság Kft. (KW) év eleji nagyszabású, 4 bánya bezárását megakadályozó sztrájkjához csatlakoztak. A bányászok egyelőre munkahelyükön, saját műszakuk során folytatnak ülősztrájkot, csütörtökön döntenek a tiltakozás további formáiról.