close
A gyűjtőkéményes társasházak vehetnek hagyományos kazánt
E-mobilitás - Egyéb - Távhő

A gyűjtőkéményes társasházak vehetnek hagyományos kazánt

Egy uniós rendelet alapján szeptember 26-tól csak kondenzációs gázkazánokat lehet forgalomba hozni, a rendeletben biztosított kivétel szerint azonban a gyűjtőkéménnyel rendelkező társasházak számára ezt követően is engedélyezett a hagyományos kazán vásárlása, illetve használata – közölte az Energiahatékonysági Intézet.

Az EU-ban közel 5 millió lakóház használ gyűjtőkéményt, Magyarországon mintegy 140 ezer, ilyen kéménybe kötött hagyományos gázkazán üzemel. A szabályozás – a döntően földgázzal fűtő hazai lakossági szegmensen belül – mintegy 2,6 millió készüléket érint, ez az egyedi fűtéssel rendelkező háztartások 75 százaléka.  A kivétel a kifejezetten ezek számára kifejlesztett kazánokra vonatkozik.

A társasházakban vegyesen építettek be egyedi vagy gyűjtőkéményt. A gyűjtőkéménynek egy csatornája van a földszinttől a tetőig, és ebbe kötnek be minden gázkazánt.
Az uniós rendelet célja a kazánhasználat biztonságosabbá tétele volt, ugyanis a kondenzációs kazán nem a lakótérből kapja az égéshez szükséges levegőt, így használatával elkerülhető az esetleges szén-monoxid-mérgezés. A gyűjtőkémények viszont csak aránytalanul magas költséggel tehetők alkalmassá kondenzációs gázkazán üzemeltetésére, ezért teszi lehetővé a rendelet a kifejezetten gyűjtőkéményhez készült, nem kondenzációs kazánok forgalomban maradását.