close
Olajár: innen már csak felfelé vezet az út?
Egyéb - Olaj

Olajár: innen már csak felfelé vezet az út?

Az olajárak a jelenlegi szinten valószínűleg elérték a mélypontot és hamarosan megindulhat az emelkedés – jelentette ki az OPEC főtitkára, Abdullah al-Badri a Reuters hírügynökségnek adott interjúban.

“A jelenlegi 45-55 dolláros hordónkénti olajár úgy gondolom már nem csökkenhet tovább és hamarosan megindulhat az emelkedése is” – fogalmazott a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) főtitkára. Abdullah al-Badri szerint az OPEC részéről egy esetleges termeléscsökkentés csak kihasználatlan termelési kapacitáshoz, a beruházások csökkenéséhez és végső soron egy túlzott mértékű áremelkedéshez vezetett volna.

“Tételezzük fel, hogy csökkentjük a kitermelést. Annak az eredménye a kihasználatlan kapacitás növekedése lett volna. A termelők, ha túlzott kapacitásaik vannak, már nem invesztálnak. Ha viszont nincs beruházás, később nem lesz kitermelés sem. Ha pedig nincs kitermelés, az kínálati hiányt eredményez ami áremelkedéshez vezet. Két-három év múlva csak a 2008-as helyzet ismétlődött volna meg” – mondta Abdullah al-Badri, hozzátéve, hogy abban az esetben, ha a kínálati hiány a beruházások elmaradása miatt jelentkezik, az árak akár 200 dollárig emelkedhetnek.

Az OPEC decemberi ülésén napi 30 millió hordós kitermelési kvótájának szinten tartása mellett döntött.  A piaci hatás megítéléséhez legalább hat hónapra van szükség – közölte a főtitkár, megjegyezve, hogy legközelebb a szervezet júniusi közgyűlésén tekintik át és értékelik újra a helyzetet. A kitermeléshez pedig addig sem nyúlnak. “Tartjuk a szintet” – válaszolta a júniusi tanácskozás előtti csökkentés lehetőségére vonatkozó kérdésre.

“A termelés szinten tartása kollektív döntés volt” – mondta az OPEC főtitkára. “Mindenki részt vett benne. Voltak, akik fenntartásaiknak adtak hangot, de végül mindenki beleegyezett.” Abdullah al-Badri szerint az olajárak csökkenéséért nem lehet az OPEC-et felelőssé tenni, hiszen a túlkínálatot a szervezeten kívüli termelők idézték elő. Miközben az OPEC már tíz éve napi 30 millió hordó olajat termel, a szervezeten kívüli országok termelése ezalatt az idő alatt napi 7,5 millió hordóval emelkedett – mutatott rá.