close
Gyenge a verseny a hazai energiapiacon
Áram - Egyéb - Gáz - Távhő

Gyenge a verseny a hazai energiapiacon

Gyengének találják a versenyt a hazai kis- és középvállalkozások a liberalizált energiapiacon, többségük még így is szívesen váltana szolgáltatót, ha jobb ajánlatot kapna.

Az energiapiac liberalizációját követően a jogszabályi feltételek megteremtődtek ahhoz, hogy erős piaci verseny alakuljon ki a villamosenergia-kereskedők között. A policy Agenda mostani felmérésében azt vizsgálta, hogy mennyire érezteti ez a hatását a KKV szektoron belül.

A kkv-vezetők a közepesnél gyengébbnek ítélik meg a versenyt a villamosenergia-kereskedők között. Erős versenyt csak szűk 9%-uk tapasztal és viszonylag számottevőt is csak 12%-uk. Ezzel szemben háromtizedük (29%-uk) szerint gyenge a verseny, míg 22%-uk szerint egyáltalán nincs ebben a gazdasági szegmensben. További 28%-uk pedig közepesen erős versenyt tapasztal. Értékeléseik átlaga 1–5 skálán, ahol a növekvő értékek erősebb versenyt jeleznek, mindössze 2,6, ami gyenge-közepes versenyre utal.

A Policy Agenda által korábban végzett kutatások szerint ennek legfőbb oka, hogy célirányosan kevés megkeresést kapnak a kkv-k a kereskedőktől, és ezért nincsenek is tisztában a piaci lehetőségekkel.


Az elkövetkező félévben a megkérdezett vállalatok több, mint egytizede tervezi, hogy más villamosenergia-kereskedőhöz szerződik át. Természetes módon közöttük többségben vannak (9%), akik a kedvezőbb árak, míg 3%-uk a várt jobb szolgáltatási színvonal miatt döntöttek a váltás mellett.A piaci lehetőségeket mutatja, hogy a cégvezetők többsége, 58%-a jelezte, hogy elgondolkodna a szolgáltató-váltáson, ha ismerné a feltételeket. Háromtizedük viszont ragaszkodik jelenlegi szolgáltatójához, mivel elégedett vele.

A kkv-k 46%-a számára szempont a szolgáltató-választásban, hogy teljes mértékben magyar tulajdonú energia-kereskedőtől vásároljon áramot. Ebből a körből 35%-uk számára ez kifejezetten döntő tényező, míg a maradéknak részben meghatározó szempont a szolgáltató tulajdonosi háttere.

Azok a vállalatok, akik akár a szolgáltatás színvonala, akár ára miatt a közeljövőben más energia-kereskedőhöz akarnak átszerződni, az átlagosnál nagyobb, 56%-os arányban számoltak be arról, hogy döntésükben figyelembe veszik azt, hogy a szolgáltató hazai tulajdonban van-e.